Basket Casinospel E-sport Fotboll Handboll Ishockey Motorsport Poker Politik Schack Spelbolag Tennis Trav Övriga sporter Övriga odds Gamla odds
Slots

Är E-sports en sport eller inte?


En folkmassa av tusentals personer bryter ut i ett öronbedövande jubel inne i Los Angeles Staples Center medan miljontals fler följer spektaklet runt jordklotet via nätet och på TV:n. Det är dock inte Kobe Bryant och LA Lakers som sätter igång det galna jublet utan SK Telecom T1 Lag som precis vunnit världsmästerskapen i League of Legends säsong 3. 32 miljoner människor sammanlagt valde att titta på när de besegrade Royal Club i en storslagen fem-mot-fem batalj i en virtuell värld fylld av mytiska varelser och magiska superkrafter.

Den League of Legends-finalen var minst lika exalterande som de basketmatcher som vanligtvis utspelar sig i arenan. Finalen erbjöd en uppvisning i skicklighet, spektakel och direkt konfrontation. Det är sant att äga tävlingen och sina motståndare i ett videospel , inte är lika fysiskt krävande som att springa i full fart över planen, men styrka är faktiskt en sekundär egenskap i sport. Dess kärna består i konflikten. Det är därför gymnastik och tungdlyftning, några av de mest fysiskt intensiva tävlingarna som finns, är långt ifrån lika populärt som fotboll eller basket där spelarna tacklas och fajtas om bollen. Om sport är en metafor för krig, så är E-sports ett ännu mer lämpat medium med tanke på att de flesta av spelen bokstavligen handlar om att döda sin fiende.

Det logiska extrema i online multiplayer-spel - E-sports är helt enkelt spel med finstämt konkurrenskraftig balans och en passionerad grupp av spelare som under tiden har utvecklats från amatörer till proffs. Påfrestningarna av träning, hårt arbete och att stanna på toppen i den tuffa konkurrensen är detsamma vare sig det sker digitalt eller fysiskt.

Precis som sina traditionella motsvarigheter, så har E-sports lag, stjärnspelare, sponsorer, miljontals av beundrande anhängare som kan betta på E-sports då alla stora spelbolag förstått storheten i ”sporten”. DOTA 2, ett annat stort spel förutom LoL, har drivit E-sports till den stratosfär den befinner sig i nu. För inte alltför länge sedan sålde en DOTA-turnering ut KeyArena i Seattle på under en timme.

Alla dessa E-sport events drar mer publik världen över än FA-cup finalen och NBA-finalen. Det är en kraft att räkna med. De som anser att pro gamers är underlägsna professionella idrottare kan peka på skillnaden i pengar och åskådarantal mellan sporterna. Men är E-sport en sport eller inte? Vi får någ vara beredda på att omdefiniera begreppet ju mer E-sports erövrar världen.