Oscarsgalan 2017 Melodifestivalen 2017
Basket Casinospel Fotboll Golf Handboll Ishockey Längdåkning Motorsport Poker Politik Slots Spelbolag Tennis Trav Övriga sporter Övriga odds
Gamla odds Kommande odds

Bandy-VM 2017 Odds

Vilka vinner bandy-VM 2017?

De flesta känner till bandy och dess attribut: is, skridskor, klubba, boll och hjälm. Traditionellt ses det som en variant av hockey med regelmässiga inslag av fotboll. På en grundläggande nivå tävlar två lag bestående av elva spelare var om att få bollen i respektive motståndares mål. Vinnare blir det lag som har flest mål. Bakgrunden till detta är däremot delvis dold i dunkel. Ursprunget är oklart. I 1700- och 1800-talets Ryssland och Storbritannien spelades tidiga variationer av dagens bandy. Det var däremot Sverige som i början av 1900-talet lanserade den första ligan för organiserad bandy. De första länderna att tävla internationellt var Sverige, Ryssland och Finland. Kanske är det därför som bandy har ett sådant stort fäste i de skandinaviska länderna och Ryssland.

VM i bandy

Sedan sent 1950-tal har VM i bandy för herrar arrangerats. Kvinnorna fick däremot en motsvarande tävling så sent som 2004. Nästkommande år arrangeras VM i bandy endast för herrar. Arrangemanget delas upp i tre kategorier: A-VM, B-VM och C-VM. C-VM är ett inslag sedan 2012 där ledande lag på lägre nivå tävlar. Länders tidigare prestationer avgör var de hamnar. Tävlingen för grupp A har länge dominerats av ett fåtal länder. Sverige, Ryssland (tidigare Sovjetunionen), Finland, Kazakstan och Norge är de enda länder som har tagit medalj i tävlingen. I den senaste tävling, som arrangerades 2016, segrade Ryssland över Finland i finalen. Sverige hamnade på tredje plats. USA har på senare tid vunnit placeringar och gick där vidare till kvartsfinal. I B-VM har Tyskland traditionellt sett presterat väldigt bra. Inför detta år har de gått vidare till A-VM vilket gör att de vid sidan om Norge, Vitryssland, Tyskland, USA, Finland, Ryssland, Kazakstan, Sverige och Finland tävlar om en finalplats.

VM i bandy för herrar 2017

Årets VM utspelar sig i Göransson Arena i Sandviken som ligger i Gävleborgs län. Det arrangeras av kommunerna Gävle och Sandviken i samarbete med Göransson Arena. Matcherna pågår mellan 29 januari och 5 februari. Då populariteten på senare tid har ökats sänds även matcherna på Kanal 5 via Discovery Networks Sweden vilket gör att man inte behöver vara på plats för att följa spelet.

Vilka vinner årets bandy-VM?

Då VM i bandy helt och hållet har dominerats av Sverige, Ryssland, Finland, Kazakstan och Norge är det inte en långsökt slutsats att det är där vi hittar årets vinnare. Ända sedan det första världsmästerskapet har Ryssland (tidigare Sovjetunionen) eller Sverige vunnit varje år med undantag för 2004 då segern gick till Finland. I A-VM har Ryssland (tidigare Sovjetunionen)  tagit guld hela tjugofyra gånger medan Sverige tagit guld elva gånger. I B-VM har USA tagit guld åtta gånger följt av Vitrysslands fyra guld.

Detta gör att vi kan dra den slutsatsen att statistiken talar för att den potentiella vinnaren i 2017 års A-VM i trolig följd är Ryssland, Sverige eller Finland. I B-VM vore med motsvarande tankesätt USA en rimlig vinnare. För C-VM går det inte att dra några sådana slutsatser då Japan, Kirgizistan och Estland vunnit varsitt år. I överlag gör detta att bandy starkt domineras av traditioner. Det land, och den region, som har längst historik av bandy blir även den mest troliga vinnaren. Under lång tid framöver kommer vi nog få se spelet domineras av Sverige, Ryssland och Finland. Men allt eftersom populariteten ökar blir det svårare att förutspå en seger. Både Sverige och Ryssland har väldigt starka lag. Ryssland har som fördel att det på statlig nivå har investerats väldigt mycket i sport. Detta har, bland annat, gjort att deras tränare hör till de mest betalda i världen vilket i sin tur verkar skapa förutsättningar för enormt engagemang. Vad som gör allt lite mer osäkert är att Finland spelat väldigt bra under de senaste åren.