Basket Casinospel Fotboll Golf Handboll Ishockey Motorsport Poker Politik Slots Spelbolag Tennis Trav Övriga sporter Övriga odds
Gamla odds Kommande odds

Booker International Prize 2017 Odds

Vem får Booker International Prize 2017?

Williamhill
3,50
4,00
4,50
6,00
7,00
8,00

Man Booker

Man Booker Prize for Fiction, tidigare Booker-McConnell Prize, är ett litteraturpris som grundades 1969 för att främja inhemsk brittisk litteratur. Ursprungligen tilldelades priset endast författare från ett fåtal länder men har sedan dess kommit att fokusera uteslutande på engelsk litteratur oavsett författarens bakgrund. För att även omfatta internationell litteratur förgrenades priset till en internationell motsvarighet. Sedan 2002 sponsras priset av investmentbolaget Man Group. Vid sidan om nobelpriset i litteratur är detta av världens mest aktade litteraturpriser.

Man Booker International Prize

Man Booker International Prize är ett litteraturpris med internationell inriktning. Sedan det inrättades under 2005 har det vartannat år arrangerats i Storbritannien för att främja skönlitteraturens engelskspråkiga spridning. Sedan 2015 arrangeras Man Booker International Prize årligen. Det var även sista året som priset tilldelades för författarens sammantagna prestationer och nu tilldelas det istället för en enskild bok. Utnämningen hanteras av stiftelsen Booker Prize Foundation vars syfte är att globalt främja kreativitet och spridningen av skönlitteratur. Författare kan nomineras oavsett ursprung och skönlitterär inriktning. Däremot krävs att författaren fått sin bok publicerad på engelska i Storbritannien.

Den vinnande författaren tilldelas 50,000 GBP vilket i dagsläget motsvarar lite mer än en halv miljon svenska kronor. Sammansättningen bland de som avgör vem som får priset varierar. Medlemmar av stiftelsens förslagskommitté presenterar och röstar för att till slut komma överens om en panel som nu för tiden består av fem domare. De nominerade böckerna delas upp i en long- och shortlist. I longlist hittar man de tolv till tretton böcker som konkurrerar om förstaplats och vinstpriset. I shortlist hamnar sex böcker som inte tävlar om priset men trots detta tilldelas 2,500 GBP var vilket motsvarar ungefär trettio tusen svenska kronor.

Under den relativt korta perioden som priset har tilldelats har sju författare hunnit få det. Än så länge har amerikanska författare varit marginellt överrepresenterade. År 2005 tilldelades det till den albanska författaren och poeten Ismail Kadare. År 2007 tillföll priset nigerianska poeten, professorn och författaren Chinua Achebe. Novellisten Alice Munro från Kanada tilldelades 2009 års pris. Året 2011 gick priset till amerikanska novellisten Philip Roth. Författaren Lydia Davis från Amerika blev 2013 års vinnare. Manusförfattaren och novellisten László Krasznahorkai från Ungern tilldelades priset 2015. Vid förra årets arrangemang, 2016, tillades Han Kang från Sydkorea priset för boken Vegetarian.

Man Booker International Prize 2017

När Man Booker International Prize arrangeras 2017 så kommer juryn att bestå av brittiska redaktören Nick Barley, brittiska författaren och översättaren Daniel Hahn, brittiska poeten Helen Mort, turkiska författaren Elif Shafak och nigeriansk-flamländsk författaren Chika Unigwe. Kommande long- och shortlist har ännu inte presenteras. Årets longlist kommer att publiceras 14:e mars 2017 och året shortlist presenteras 20:e april 2017. Vinnaren av det slutgiltiga priset presenteras 14:e juni 2017. Ännu är det för tidigt att spekulera i vilka som eventuellt kan komma att nomineras. Under prisets historia har däremot amerikanska författare traditionellt prioriterats. Detta har även resulterat i att viss kritik har riktats mot priset för att tilldelas på grund av politiska omständigheter snarare än författarskap. Utöver detta har priset kritiserats för att styras av interna konflikter. Skotska författaren Alison Louise "A. L." Kennedy väckte mycket uppmärksamhet när hon efter att ha agerat som jurymedlem beskrev priset som en oseriös klubb för inbördes beundran.

Oavsett vad man anser om priset så har det en stor inverkan på litteraturvärlden. Likaså har det lyckats sätta stor fokus på vikten av att översätta internationell litteratur till engelska då detta drastiskt utökar målgruppen. Av dessa anledningar kommer priset fortsätta att väcka rubriker och uppmärksamhet. Vi kan än så länge inte försöka förutspå vem som kommer att vinna när tillställningen arrangeras 2017. Därför finns det anledning att återkomma till detta senare.