Basket Casinospel Fotboll Golf Handboll Ishockey Motorsport Poker Politik Slots Spelbolag Tennis Trav Övriga sporter Övriga odds
Gamla odds Kommande odds

Nästa tränare som får sparken i Allsvenskan

Nästa tränare som får sparken i Allsvenskan 2017

Allsvenskan är den främsta divisionen för klubblag inom den svenska fotbollen. Sedan dess officiella start 1924 har årligen det mest kvalificerade fotbollslaget presenterats som segrare. Från och med 1988 finns även damallsvenskan som en egen fristående division. I Allsvenskan är det inte bara på spelare som det ställs extremt höga krav. Tränare förväntas även vara högpresenterande och bedöms ofta efter hur många vinster, respektive förluster, som klubben i fråga lämnar efter sig. Inte sällan står och faller deras karriär med lagets prestationer.

Denna situation uppmärksammades särskilt under 2016 då 6 av totalt 16 allsvenska tränare fick sparken under säsongen. En sådan hög siffra är unik, i såväl inhemsk som internationell kontext. Många farhågor väcktes då detta upplevdes signalera att fotbollsklubbarna inte längre är villiga att satsa långsiktigt på sina tränare. De som då berördes var Allan Kuhn (Malmö FF), Nanne Bergstrand (Hammarby IF), Pelle Olsson (Djurgården IF), Roger Franzén (GIF Sundsvall), Roger Sandberg (Gefle IF) och Andreas Alm (AIK).

Då säsongen har sin början 1 April 2017 och det fortfarande är tidigt, kan ingen med all säkerhet säga hur tränarupplägget kommer att se ut då det ibland varierar allt eftersom säsongen fortlöper. I nuläget finner man tränarna Rikard Norling (AIK), Pelle Olsson (AFC Eskilstuna), Mikael Stahre (BK Häcken), Özcan Melkemichel (Djurgården IF), Joel Cedergren (GIF Sundsvall), Jan Jönsson (Halmstads BK), Jakob Michelsen (Hammarby IF), Magnus Haglund (IF Elfsborg), Jörgen Lennartsson (IFK Göteborg), Jens Gustafsson (IFK Norrköping), Kim Bergstrand (IK Sirius FK), Jimmy Thelin (Jönköpings Södra IF), Peter Swärdh (Kalmar FF), Magnus Pehrsson (Malmö FF), Alexander Axén (Örebro SK) och Graham Potter (Östersund FK).

Om historien upprepar sig så är det tränarna för de lag som presterar sämst som riskerar att få sparken. Ett problem för de tränare som är nykomlingar, i och med att de för denna säsong ersatt tidigare tränare, är att de riskerar att kliva in i lag vars sammanhållning redan är hotad. Gör detta att nykomna tränare löper större risk att bli avskedade? Inte nödvändigtvis. Då de vanligtvis anställs för sina förmågor att organisera kan de mycket väl fungera som en katalysator för en nytändning inom laget. På motsatt sida måste man däremot beakta att det inte nödvändigtvis är strategiska avgöranden som bestämmer vilken tränare som anställd eller sparkas. Ofta är det ekonomiska överväganden som har tyngst inflytande.

När vi bedömer vilka tränare som sitter säkert måste vi noggrant följa utvecklingen under Allsvenskan 2017. Om ett visst lag börjar dra på sig fler förluster än vinster, är detta ofta en signal på att tränaren för laget i fråga inte sitter säkert. Men man måste också ta i åtanke hur länge tränaren har varit närvarande. En tränare som är ny kan ofta ges fler säsonger att styra upp situationen – i jämförelse med en äldre tränare vars historik kan tala för hur framtiden kommer att se ut. Detta gör att bedömningen av naturliga skål måste innehålla en noggrann avvägning gällande huruvida tränaren tidigare har lyckats föra laget till vinst. Vad allt resulterar i återstår att se.