Basket Casinospel Cykel Fotboll Golf Handboll Ishockey Motorsport Poker Politik Slots Spelbolag Tennis Trav Övriga sporter Övriga odds
Gamla odds Kommande odds

Nästa tränare som får sparken i Allsvenskan

Nästa tränare som får sparken i Allsvenskan 2017 efter Peter Swärdh

Allsvenskan är den främsta divisionen för klubblag inom den svenska fotbollen. Sedan dess officiella start 1924 har årligen det mest kvalificerade fotbollslaget presenterats som segrare. Från och med 1988 finns även damallsvenskan som en egen fristående division. I Allsvenskan är det inte bara på spelare som det ställs extremt höga krav. Tränare förväntas även vara högpresenterande och bedöms ofta efter hur många vinster, respektive förluster, som klubben i fråga lämnar efter sig. Inte sällan står och faller deras karriär med lagets prestationer.

Denna situation uppmärksammades särskilt under 2016 då 6 av totalt 16 allsvenska tränare fick sparken under säsongen. En sådan hög siffra är unik, i såväl inhemsk som internationell kontext. Många farhågor väcktes då detta upplevdes signalera att fotbollsklubbarna inte längre är villiga att satsa långsiktigt på sina tränare. De som då berördes var Allan Kuhn (Malmö FF), Nanne Bergstrand (Hammarby IF), Pelle Olsson (Djurgården IF), Roger Franzén (GIF Sundsvall), Roger Sandberg (Gefle IF) och Andreas Alm (AIK).

Allt eftersom säsongen fortlöper har det blivit allt mer uppenbart att historien förmodligen kommer att upprepa sig. Efter elva matcher utan en enda vinst har AFC Eskilstuna informerat om att Pelle Olsson får sparken. Även fast ingen konkret information om turerna kring beslutet har läckt ut så har hade det med största sannolikhet att göra med Olssons oförmåga att nå framgång i Allsvenskan. Det har redan börjat spekuleras kring vem som kan vara en möjlig ersättare. Och även om namn, så som Poya Asbaghi, har figurerat är läget långt ifrån säkert.

I och med detta har det börjat knaka i fogarna för tränarupplägget i allsvenskan. Med Olsson borta finner vi i nuläget tränarna Rikard Norling (AIK), Mikael Stahre (BK Häcken), Özcan Melkemichel (Djurgården IF), Joel Cedergren (GIF Sundsvall), Jan Jönsson (Halmstads BK), Jakob Michelsen (Hammarby IF), Magnus Haglund (IF Elfsborg), Jörgen Lennartsson (IFK Göteborg), Jens Gustafsson (IFK Norrköping), Kim Bergstrand (IK Sirius FK), Jimmy Thelin (Jönköpings Södra IF), Magnus Pehrsson (Malmö FF), Alexander Axén (Örebro SK) och Graham Potter (Östersund FK).

Då våra tidigare farhågor, gällande att ett lags presentation som helhet numera avgör en tränares framtid, ser vi en tydlig trend i en ovilja att satsa långsiktigt. Ett problem för de tränare som är nykomlingar, och som för denna säsong ersätter tidigare tränare, är att de riskerar att kliva in i lag vars sammanhållning redan är hotad. Gör detta att nykomna tränare löper större risk att bli avskedade? Inte nödvändigtvis. Men om de inte får en mer långsiktig chans att etablera sin närvaro och utvecklas med laget så blir det givetvis svårt att uppnå resultat. Då tränare vanligtvis anställs för sina förmågor att organisera kan de trots detta fungera som en katalysator för en nytändning inom laget. På motsatt sida måste man däremot beakta att det inte nödvändigtvis är strategiska avgöranden som bestämmer vilken tränare som anställd eller sparkas. Ofta är det ekonomiska överväganden som har tyngst inflytande.

När vi bedömer vilka tränare som sitter säkert måste vi noggrant följa utvecklingen under Allsvenskan 2017. Om ett visst lag börjar dra på sig fler förluster än vinster, är detta ofta en signal på att tränaren för laget i fråga inte sitter säkert. Men man måste också ta i åtanke hur länge tränaren har varit närvarande. En tränare som är ny kan ofta ges fler säsonger att styra upp situationen – i jämförelse med en äldre tränare vars historik kan tala för hur framtiden kommer att se ut. Detta gör att bedömningen av naturliga skål måste innehålla en noggrann avvägning gällande huruvida tränaren tidigare har lyckats föra laget till vinst. Vad allt resulterar i återstår att se.

Har vi lärt oss något nu när det trots allt har gått ett tag? Ja, några saker har blivit tydliga. Tyvärr har trenden av kortsiktig planering fortsatt. Det blir allt mer uppenbart att nya tränare endast får en kort tid på sig att ta ett lag till framgång. Lika så är de ekonomiska överväganden tunga incitament för förändrade upplägg. Men, vad betyder det för oss? Genom att följa förlusterna får vi en unik inblick i vilka tränare som löper störst risk att bli ersatta. Fast vi måste även beakta att det undantagsvis faktiskt finns klubbar som fortfarande ser bortom säsongens horisont. Bland dessa är det avsevärt mycket svårare att förutspå förändringar, då så väl lojalitet som tradition och kultur får mycket större spelrum i de organisatoriska besluten.