Oscarsgalan 2017 Guldbaggen Melodifestivalen 2017
Basket Casinospel Fotboll Golf Handboll Ishockey Längdåkning Motorsport Poker Politik Slots Slots i mobilen Spelbolag Tennis Trav Övriga sporter Övriga odds
Gamla odds Kommande odds

VM i kortbanesimning 2016 odds

Inom tävlingssimning kallas banor som är tjugofem meter för kortbanor. Vartannat år arrangeras VM i kortbanesimning av Internationella simförbundet (FINA). Det är en organisation med huvudsäte i Schweiz och som verkar för att främja simsporten internationellt. På internationell nivå ansvarar de för vattenpolo, simhopp, konstsim, tävlingssimning och simning i öppet vatten. VM i kortbanesimning 2016 hålls i Windsor, Ontario, Kanada och det är den trettonde gången VM arrangeras. Tävlingen inleds den sjätte december 2016 och pågår under fem dagar fram till elfte december samma år. Antalet deltagande länder har hela tiden ökat och detta år kommer totalt hundrasjuttiosex länder att delta. VM är uppdelade i diverse olika grenar arrangerade efter de fyra simsätten. I grenarna tävlar männen och kvinnorna separat för att till sist mötas i blandade grenar.

Simning som företeelse sträcker sig till urminnes tider. Som sport kan man däremot spåra det hela till England och tidigt 1800-tal där det Brittiska simförbundet regelbundet höll tävlingar i stadens många inomhusbassänger. Som olympisk gren sträcker sig simning från sent 1800-tal till nutid. Ungern är ett av de få länder som sedan sportens begynnelse fram till i dag har hållit konstant hög kvalitet på utövningen. Simtekniken har gått igenom många tekniska faser och förfinas än i dag. Nytt för den moderna tiden är att särskilda kläder har visat sig förbättra simtiden vilket har lett till att många simförbund har förbjudit, bland annat, särskilda helkroppsdräkter. 

Vilka presterade i förra VM i kortbanesimning?

När VM i kortbanesimning arrangerades 2014 var det då i staden Doha i Qatar. För första gången i tävlingens historia vann Brasilien, följda av Ungern och Nederländerna. Detta är relativt unikt då det är länderna USA och Australien som med sina fem förstaplatser var totalt sett dominerat mästerskapen. Sedan VM inleddes 1993 har USA tagit nittiotvå guldmedaljer följda av Australien med sina sjuttiofem guldmedaljer. Brasilien har däremot i överlag presterad bra då de under årens lopp tagit nitton guldmedaljer. Så det var inte med en fullständig chock de kom att vinna förra årets arrangemang.

Brasilien hade ett flertal högt presterande simmare. Cesar Cielo Filho tog hem flera platser i både guld- och bronssegmentet. Han misslyckades däremot med att kvalificera för de Olympiska spelen vilket har markerat en vändning i hans karriär. Det är högst oklart vad detta betyder för Brasiliens chanser i 2016 års VM i kortbanesimning. För kvinnornas del har Katinka Hosszú från Ungern varit ett väldigt starkt namn. Amerikanske Ryan Lochte som länge har varit en av landets mest framstående simmare har haft en mer eller mindre påtvingad paus då han av oklar anledning ljög om att ha blivit rånad under de Olympiska spelen. Det har drastiskt och negativt påverkat chanserna för USA.

Vad har vi att förvänta detta år?

Då Brasilien har presterat förvånansvärt bra, antagligen mycket på grund av landets stora satsningar på kvalitativa tränare, är chanserna stora att de fortsätter hålla samma höga nivå. Eftersom USA har haft återkommande problem med sina simmare kan detta år markera ett definitivt trendbrott i deras dominans. Klart är att förrförra året ställde många obestridda sanningar på huvudet. Nu verkar det som att chanserna är större att Brasilien, snarare än USA, är det hot som Australien tvingas att konfrontera. Då fler och fler atleter och länder deltar verkar det även som att det blir större spridning på de potentiella vinnarna. Precis som i många andra sporter är det inte längre de givna länderna som alltid vinner. På många håll har länder som helt enkelt har en kortare historik av att ha utövat organiserat sport börjat hinna ikapp och täppa igen glappet. Det bäddar för spännande tävlingar.

Det finns ännu inga odds på VM i kortbanesimning 2016.