Eurovision Song Contest 2024 Amerikansk fotboll E-sport Fotboll Golf Ishockey Motorsport OS 2024 Poker Politik Schack Snooker Tennis Trav Övriga sporter Övriga odds Gamla odds Casino

3 000 meter hinder damer VM Odds

Vem vinner 3 000 meter hinder damer vid VM i friidrott 2023?

VM i friidrott 2023 och 3000 meter hinderlöpning för damer

Hinderlöpning är en väldigt unik gren som kombinerar hinder med ett särskilt vattenhinder. Grenen är i stor utsträckning inspirerad av traditionell hästlöpning där man tävlade i oväntad terräng. För damernas del så har de bästa löparna traditionellt sett härstammat från Kenya, USA och Ryssland. Att detta fortfarande är sant märktes tydligt under 2017 års VM då Emma Coburn från USA plockade hem guldet, tätt följd av Courtney Frerichs, också från USA samt Hyvin Kiyeng Jepkemoi från Kenya. För Sveriges del så har framgångarna varit begränsade till herrarnas 3000 meter hinder och Anders Gärderuds prestationer under 1970-talet. Tekniskt sett så kännetecknas damernas 3000 meter hinderlöpning av att de fasta hindren har en höjd på 76,2 centimeter, och av att vattenhindret är 3,66 meter långt med 70 centimeters djup.

Statistiskt sett så har har grenen mer eller mindre dominerats av USA. Vilket på många sätt har varit sant för de flesta löpgrenar. Men länderna i östra Europa, och länder på den afrikanska kontinenter, har i stor utsträckning säkrat positioner.  Detta blir tydligt om man tittar på faktumet att löpare från Kenya har Kenya och Ryssland figurerat stadigt i medaljtabellen under samtliga av de senaste mästerskapen, och då Kenya plockat hem medaljer i varje enskilt mästerskap sedan 2005. Vad man kan då dra för slutsats av detta? Och hur påverkar det en eventuell prognos gällande utkomsten i VM 2023? Statistiskt sett så är både Kenya och USA säkra kort, men det går förmodligen inte att göra en tillförlitlig prognos utan att följa utvecklingen hos de enskilda deltagarna. Endast genom att helhetsperspektiv kan man vara säker på att få den överblick som är nödvändig.

Odds

Vi sammanställer oddsen på samtliga grenar i VM i friidrott 2023.