Basket E-sport Fotboll Golf Ishockey Motorsport Poker Politik Schack Snooker Spelbolag Tennis Trav Övriga sporter Övriga odds Gamla odds Slots Casino

Behöver du en spelpaus? - Fyra tydliga tecken

Enligt färska siffror från Spelinspektionen så är det numera fler än en tredjedel av alla svenskar som spelar regelbundet. Och hälften av oss spelar åtminstone en gång per månad. Även om svensken verkar ha en viss förkärlek till klassiska lotterier så blir det hela tiden mer populärt att spela online. Ett tydligt tecken på detta är att fler väljer att spela på sina mobiltelefoner i samband med att de är på språng. Det verkar som att det ökade spelandet går hand i hand med avvecklingen av Sveriges spelmonopol. Men när Spellagen reformerades under 2018 så infördes däremot den så kallade omsorgsplikten. Och vad detta innebär är att varje arrangör av spel är skyldig att säkerställa så att spelare inte spelar i en överdriven omfattning. Men som spelare har man så klart även ett eget ansvar. Så hur vet man egentligen om man behöver en spelpaus?

Jag ljuger för mig själv – Är dina gränser relativa?

Vi har alla en ganska bra magkänsla för hur vår ekonomiska situation ser ut. Ofta vet man hur mycket man pengar man har råd att avvara när det kommer till spelande. Men när man märker att man gång på gång överskrider detta belopp så är det ett tydligt tecken på att det är dags för en paus. För att se till så att du håller dig inom din smärtgräns är det en bra idé att ha ett tydligt månadsmässigt maxbelopp som du aldrig överskrider.

Jag sätter tilltro till spelandet – Kommer det lösa dina problem?

När spelandet går från att vara ett nöje till att sätt att lösa sina personliga eller ekonomiska problem så är det ett viktigt varningstecken. I de flesta fall så kommer spelandet tvärt om att förvärra dina problem. Om du därför har satt en magisk tilltro till att spelandet kommer bli svaret på livets problem så är det dags för en paus.

Jag försöker vinna tillbaka förluster – Är det din tur att vinna?

Det är lätt att lura sig själv att man kommer vinna efter ett visst antal förluster. Men tyvärr är det inte så det fungerar. Modernt spelande är utformat så att det statistiskt sett inte finns någon koppling mellan antalet förluster och kommande vinster. Har du förlorat tio gånger så är det lika stor chans att du förlorar tio gånger till. Försök därför aldrig att vinna tillbaka dina förluster. Om du hamnar i denna fälla så är det dags för en paus.

Jag mår dåligt av att spela – Kommer du verkligen att må bättre av att fortsätta?

Ofta så kan vi se hur vi mår genom att titta på våra nära och kära. Om de uttrycker oro, eller om du själv känner dig stressat och utmattad, så är det verkligen dags att fundera på huruvida det är en bra idé att fortsätta spela. Om man har slutat att bli glad av att spela, och om kickarna har förvandlas till depression, så är det verkligen dags för en paus. Ignorerar man dessa signaler är risken stor att man sjunker djupare och djupare ned i ett problematiskt spelbeteende.