E-sport Fotboll Handboll Innebandy Ishockey Motorsport Poker Politik Snooker Trav Övriga sporter Övriga odds Gamla odds Casino

Fotbollens giganter – det finns svenska namn bland dem

Genom tiderna så har det funnits fotbollsspelare som tagit sig förbi att bara vara en spelare i laget. Det är alltså spelare som är större än sitt lag, ja, nästan större än sporten själv. Det är spelare vars namn är på allas läppar och även efter deras karriärer är över så är deras namn ett begrepp, något som medför en viss respekt.

De senaste 50 åren har många fotbollsspelare passerat i de stora ligorna. Tittar man lokalt i Sverige och Allsvenskan så är det et par namn som nästan varenda svensk har en relation till. Nacka Skoglund, Thomas Ravelli, Markus Rosenberg, Martin Dahlin. Ja, listan på legender i Allsvenskan kan göras lång. Men det är mest för oss svenskar som de är legender.

Men det är få som tagit sig vidare och blivit ett internationellt namn, ett namn som man har en uppfattning om runt om hela världen. Tittar man på aktuella och gamla skytteligor i alla toppligor så är det få svenska namn med. Men det finns undantag.

Alla vet vem Zlatan är

Ett av dessa namn har varit aktuell de senaste 20 åren och är definitivt en person som de flesta har en åsikt om. Det är inte svårt att gissa vem. Det finns bara en svensk som stämmer in på beskrivningen, nämligen Zlatan Ibrahimovic.

Har började på elitnivå i Malmö FF, redan på den tiden var det en kaxig men talangfull kille med fantastiska förmågor. Han har skapat rubriker genom åren och blivit kritiserad. Det var ingen succé när hans staty avtäcktes i Malmö samtidigt som han stöttade en rival.

Mycket kan sägas, men det går inte att förneka att han är och har varit en fantastisk fotbollsspelare. Värdig att mäta sig med de absolut största samtida stjärnorna.

En speciell status

Det räcker inte att vara en bra fotbollsspelare för att nå denna legendstatus. Gemensamt för Zlatan, Maradona, Ronaldo, Messi och Iniesta, för att nämna några, är att de är eller har varit på en nivå som överstiger vad man någonsin förväntar sig av en normal spelare.

De har alla visat prov på hur de förvandlar fotbollen till en konstform. Dessutom är de spelare som supportrarna antingen tycker väldigt illa om eller älskar. Det finns få som tycker okej mycket om Ronaldo. Antingen ser man honom som den störste. Eller så ser man på honom med allt annat än blida ögon. Det krävs att man är en person som delar massorna på det viset.

Att bli ihågkommen

För att bli ett namn som dröjer sig kvar till nästa generations fotbollsfans så krävs det att man når denna legendstatus redan som aktiv. Det finns och har funnit otroligt många bra fotbollsspelare i toppklubbarna och de bästa ligorna, men många av dessa kommer vara en parentes i fotbollshistorien.

Ett exempel är de som spelade fotbolls-VM i Sverige 1958. Inte många kan nämna speciellt många namn från den erans stjärnor. Dock är det garanterat att Peles namn kommer vara ett av de enda som fortfarande de flesta kommer ihåg. Till och med alla de fotbollssupportrar som inte ens var födda på den tiden eller när Pele var aktiv vet vem denna talangfulle Brasilianare var.

Det är dock svårt att säga vem av de stjärnor som idag är störst som kommer vara ihågkomna om 50 eller 60 år. Man kan gissa men facit är inte tillgängligt på mycket lång tid. Det blir mest personliga åsikter och förhoppningar. Dock är de namn som nämns ovan sannolikt bland de som även framtida generationer kommer att tala varmt om och som kommer betyda något speciellt även då de barn som föds idag blir vuxna.