E-sport Fotboll Handboll Ishockey OS 2022 Politik Tennis Trav Övriga sporter Övriga odds Gamla odds Casino

Kan Inter hitta tillbaka till forna dagar?

Inter supporters during the 2009–10 UEFA Champions League final at Santiago Bernabéu” av oscar federico bodini (CC BY-SA 2.0)

Det har gått 10 år sedan Inter senast vann Serie A. En trupp som då bestod av spelare som Diego Milito, Samuel Eto'o, Lucio, Zanetti och Maicon. Ett lag som inte enbart lyckades med att vinna ligan, utan även med att vinna italienska cupen och Champions League. En bedrift som inte har gjorts om av något italienskt lag, inte ens Juventus som var överlägsna under 10-talet.

Inter har haft stora problem sedan dess med att etablera sig som en stormakt inom den italienska fotbollen och har fått nöja sig med att få stå i skuggan av Juventus, Roma och Napoli. Det är först i år som känslan är att Inter kan vara med och utmana om Scudetton på riktigt. En starkt bidragande orsak till detta är deras nya tränare, Antonio Conte. Det lag som under många år har sett slitet, oinspirerat och saknat toppkvalité är nu helt annorlunda. Conte lyckades delvis i Chelsea och verkar nu även ha fått rejäl fart på maskineriet i Milano.

Deras defensiv fungerar numera som på tiden de vann trippeln, där en spelare som Diego Godin varit en viktig kugge. Detta tillsammans med att Samir Handanovic har visat upp att han är en av världens absolut bästa målvakter. När det gäller anfallet har de fått igång en bra offensiv med spelare som Romelu Lukaku och Lautaro Martinez. En anfallsduo som stått för mer än hälften av lagets totala målskörd.

Det är inga dåliga tränare som varit i laget under det senaste decenniet, namn som Claudio Ranieri, Roberto Mancini och Luciano Spaletti har alla nått framgångar om än inte med Inter. Det som sticker ut är antalet tränare som varit i klubben under de senaste åren, (hela 12 stycken) sedan de senast tog hem titeln. Det har med andra ord saknats en kontinuitet i klubben under en lång tid. Juventus har exempelvis haft 3 tränare under samma period. Frågan är om Antiono Conte kan bryta den trenden?

Det som Conte har lyckats väl med är att klämma ur den talang som finns i truppen och hjälpa vissa spelare att få en nytändning. Det har som nämnt blivit en succé för Lukaku. En succé som behövdes med tanke på att klubbens bästa målskytt, Mauro Icardi, lånats ut till PSG. Känslan var att Lukaku inte trivdes i Manchester United och behövde en ny utmaning. En utmaning han tagit vara på mer än väl!
"20150616 - Portugal - Italie - Genève - Antonio Conte" av Clément Bucco-Lechati (CC BY-SA 3.0)

Nämnvärt är att Inter har tappat ett flertal stjärnor sedan Conte tog över, utöver Icardi har även Ivan Perisic och Radja Nainggolan hittat nya klubbadresser. Att Icardi lämnat verkar snarare ha gett en positiv effekt på klubben som helhet. Han har varit långt ifrån älskad av majoriteten av klubbens supportrar av en lång tid, trots att målen har kommit på löpande.

De har istället fått in hårt arbetande spelare, likt Barella och Politano och stjärnor likt Lukaku och Godin. Vi fick även se Conte hämta in Christian Eriksen och Ashley Young från Premier League under vinterfönstret vilket ska bli väldigt intressant att följa. Känslan är att Eriksen har velat lämna Tottenham under en längre tid och hans prestation har varit lite därefter, även om Inter kanske stod högst upp på hans lista över önskade klubbadresser. Den offensivt skickliga dansken borde däremot inte ha några större problem att anpassa sig till Serie A, i och med det lägre tempot som borde passa honom väl. En större överraskning är att Ashley Young plockats in, förvisso erfaren efter många år i Premier League, men kommer han verkligen kunna göra någon större succé i Serie A? Det återstår att se."Eriksen striking a free-kick while playing for Tottenham in 2016" av Дмитрий Голубович (CC BY-SA 3.0)

Om det är något som inte gått Inters väg denna säsong är det annars Champions League. Det blev en tredjeplats i gruppen, men knappast något att skämmas över då Barcelona och Dortmund bland annat stod för motståndet. Det kan snarare vara positivt för Inter i det långa loppet. Nu tillåts de fokusera fullt ut på ligan, vilket inte är fallet för Juventus. Enligt vissa bettingsidor är oddset 2,75 att de kommer att vinna ligan i skrivande stund. De som är nya spelare på sidan får en 888sport oddsbonusar om så önskas, där 100 insatta kronor ger dig 600 att spela för med ett omsättningskrav. Så bonusen kanske kan vara ett alternativ om man tror att Inter kan fälla "den gamla damen" denna säsong. Det känns åtminstone som att förutsättningarna är väldigt goda, bättre än de varit på väldigt många år. Blir det en sagostart för Conte?

En saga som vore speciell på flera sätt, med tanke på att många "Interistas" inte ville ha Conte i klubben till att börja med. Han spenderade trots allt 13 år hos Juventus som spelare, utöver tre som tränare. Det var med andra ord en högst kontroversiell "övergång" i mångas ögon, frågan är om tankarna är lika bittra i efterhand? Tveksamt.

Även om succén blev kortvarig i Chelsea för Conte så inledde han trots allt väldigt starkt. Bland annat genom att vinna 11 raka matcher (vilket fortsatt är ett klubbrekord), utöver att ta hem Premier League. Det fortsatte inte fullt lika bra, men energin och passionen smittade trots allt av sig i London-klubben under en tid. Att han nu hamnat i Italien igen, extra sporrad över att bevisa sina tränarkunskaper är bara positivt för Inter.

Han har fått den start som behövdes, tänt igång spelare som Lukaku och fått igång Lautaro Martinez på riktigt. Eriksen kommer att kunna tillföra extra kvalité på mittfältet. Det som behövs för att kunna gå hela vägen är att lyckats med det Juventus har blivit oslagbara på under de senaste åren, kriga till sig udda målsvinsterna mot sämre motstånd. De har inte råd att tappa poäng mot lag som Lecce om Scudetton ska hem till Milano den här säsongen. De har annars alla ingredienser som behövs för att lyckas med bedriften. Frågan är om det inte vore extra "skönt" för Inter-fansen att vinna ligan med en så pass tungt kopplad Juventus-tränare? Många poäng kvar att spela om, lyckas de gå hela vägen?Nedanstående del ansvarar inte BraOdds.com för