Melodifestivalen 2021 Bandy Basket Cykel E-sport Fotboll Handboll Ishockey Motorsport Politik Snooker Spelbolag Tennis Trav Övriga sporter Övriga odds Gamla odds Slots Casino

Tredje gången gillt för Tre Kronor

Det går fort mellan varje VM. Det är knappt så att festen från det senaste guldet har avslutats innan det är dags att slåss om nästa. Tre Kronor hade två starka trupper i VM 2017 och 2018 och förhoppningarna är att man ska skicka ett lika starkt lag till Slovakien i maj. Det är mycket som står på spel och en ny vinst skulle innebära att Sverige blir det första landet att vinna tre guld i rad sedan Sovjetunionens upplösning.

Tvåfaldiga mästare

Tre Kronor har allas ögon på sig inför världsmästerskapen i Slovakien i maj. Svenska fans hoppas givetvis på att det blir en tredje vinst, medan alla övriga nationer gärna vill se Sverige lämna över mästartiteln till någon annan. Det finns olika bettingtips för hur ishockey VM slutar. Några har Sverige som förhandsfavoriter, medan andra hänvisar till sportnyheterna och oddsen som pekar mot att Kanada blir världsmästare (3.00). Inte minst är värdnationen Slovakien sugna på att ta titeln. De har bara vunnit VM en gång och det var 2002. 

("" (CC BY 2.0) av Henrik Sommerfeld.)

Truppen i maj

De tidigare årens guldtrupper har till stora delar bestått av NHL-spelare och det är inte omöjligt att det blir så i år också. I och med den uppskjutna starten kan de spelare som inte går vidare till slutspelet ställa sig till landslagets förfogande, om de vill. Nedsläpp är den 10 maj, varav Sverige kommer att börja med att möta Tjeckien. Truppen är ännu inte presenterad men man tror att förbundskaptenen Rikard Grönborg kommer att fråga Vancouver Canucks Elias Pettersson och Ottawas Anders Nilsson om de vill, och kan, ställa upp. Däremot finns det problem. Flera av NHL-spelarna sitter på utgående kontrakt, vilket kan innebära svårigheter med att försäkra spelarna. Försäkringssummor brukar stiga om en spelare är mittemellan två kontrakt. Samtidigt är det flera SHL-spelare som kan vara aktuella för truppen. Bland annat gjorde Emil Bemström landslagsdebut i år i Beijer Hockey Games och gjorde det första målet för Sverige i förlustmatchen mot Tjeckien. 

("View from our seats at American Airlines" (CC BY 2.0) av pointnshoot.)

VM 2025

Tittar man längre fram i tiden ser det ut som att Sverige kommer att stå som VM-arrangör 2025. Från början ville man arrangera mästerskapet 2023, men efter en överenskommelse med Ryssland och Tjeckien bestämde man att Sverige skulle ansöka om 2025, Tjeckien 2024 och Ryssland 2023. Beslutet kommer att tas i samband med årets VM i maj, men än så länge finns inga motkandidater och ansökningstiden gick ut den 15 januari. Däremot kan det bli problem med vart man ska spela matcherna. Stockholm är oftast det första alternativet, men Globen är nu 30 år gammal och måste renoveras om den ska klara ett sådant stort evenemang. Sist man arrangerade världsmästerskapen, tillsammans med Finland 2012 och 2013, gick de svenska arrangörerna back 20 miljoner efter ett publikfiasko. 

Vilken stad som kommer att arrangera VM i Sverige kommer att diskuteras längre fram när arrangörskapet är bekräftat. Förhoppningsvis kommer man att finna en lämplig arena och förhoppningsvis kommer Sverige fortfarande att stå som världsmästare i hockey – vem vet, det kanske både blir ett tredje, fjärde och femte gången gillt. Denna del ansvarar inte BraOdds.com för