Backhoppning E-sport Fotboll Handboll Ishockey Politik Tennis Trav Övriga sporter Övriga odds Gamla odds Slots Casino

White’s i London - världens mest prestigefyllda spelhåla

Storbritannien är känt för att hålla på sina traditioner. Speciellt i huvudstaden London finns många historiska byggnader och inrättningar. Vad sägs om det anrika varuhuset Selfridges med dryga 100 år på nacken, eller Harrods, varuhuset som är en av stadens största turistattraktioner. Redan på 1600-talet startades ett annat varuhus som skulle komma att få en stor betydelse för landet. Det var Mrs. White’s Chocolate House. Idag går den inrättningen rätt och slätt under namnet White’s och fungerar som den mest exklusiva privata klubben i London, kanske till och med i världen. Var annars hittar man medlemmar som Prince of Wales och premiärministrar. Klubben är också känd för att erbjuda olika typer av spel på hög nivå och mest känd är klubbens vadslagningsbok. Storbritannien har än idag en stark tradition av betting och spel med odds.

Photo by Paul Farmer, CC BY-SA 2.0

Vadslagning på hög nivå

På 1700- och 1800-talet var White’s känt för att acceptera vadslagning om i stort sett vad som helst. Medlemmarna var till stor del så kallade gentlemen, det vill säga, rika män som inte arbetade. De hade gott om både tid och pengar och gjorde vad de kunde för att fördriva tiden. Allt det som gjordes upp om skrevs ner i White’s vadslagningsbok tillsammans med tillhörande belopp. Vaden kunde bestå av det mesta, till exempel vilken regndroppe som först skulle träffa fönsterblecket. De flesta vad handlade dock om att gissa sig till när någon skulle födas, dö eller gifta sig samt med vem - en tradition av vadslagning som fortfarande finns kvar hos flera spelbolag i England. Det kunde också förekomma vadslagning om vem som skulle utnämnas till olika yrkes- och adelstitlar. Utdrag ur boken finns idag i tryck och kan köpas i bokhandeln.

Historien bakom White’s

Klubben startades från början som ett varuhus under namnet Mrs. White’s Chocolate House. Det var den italienska immigranten Francesco Bianco, vit på italienska, som startade chokladförsäljningen. När det öppnade låg det beläget i stadsdelen Mayfair i centrala London. Det fick snabbt rykte om sig att vara ett ställe där man kunde ägna sig åt spel av olika slag. Formen ändrades mer och mer från att vara ett te-hus till en klubb och dess medlemmar var vida kända för sitt skandalösa beteende och spektakulära vadslagning. I början på 1700-talet var klubben känd för att dra till sig den så kallade bättre halvan av England och klubbens rykte som exklusiv spreds över det dåvarande brittiska imperiet. I slutet på 1700-talet flyttade klubben till en annan exklusiv adress på St James Street, också den i centrala delarna av London. De har kvar sina lokaler där än idag. Huset byggdes i den tidens typiska arkitektur med ett bågformat fönsterparti ut mot gatan. Bordet som ställdes upp precis innanför blev känt för att samla gräddan av den exklusiva klientelen på klubben. Idag samlar denna klubb fortfarande landets mest framstående personer. Prince of Wales, som är namnet på den brittiska kronprinsen, Prins Charles är så klart medlem. 1981 höll han sin svensexa på klubben, inför bröllopet med Diana. Deras son, Prins William (som officiellt går under titeln Duke of Cambridge) blev medlem redan som tioåring.

Photo by Mark Jones, CC BY 2.0

Historisk byggnad

Byggnaden är idag märkt med den brittiska motsvarigheten till vår svenska K-märkning, vilket betyder att den anses vara mycket viktig att bevara. Med det exklusiva klientel som klubben lockat till sig under alla år är det inte svårt att tro att det i den byggnaden har fattats en rad betydande beslut. Den här byggnaden är en del av den brittiska historien. Fasaden i sten från Portland i viktoriansk stil har även inslag av palladiansk byggstil och även en del franska drag. Byggnaden har sammanlagt fem våningar där tre av dem hyser lokaler som nyttjas av medlemmarna. Till detta hör även en källare och en vind. På de tre våningarna finns bland annat en bar, bibliotek och en rad olika rum där medlemmarna kan socialisera med varandra eller hålla privata möten. Den legendariska och unikt utformade baren har varit föremål för inspiration till både film och böcker. Ett exempel är när den figurerar illa dold under namnet Black’s i en av Peter Flemings, Ian Flemings bror, böcker. Med en historia som denna är det högst troligt att White’s kommer att behålla sin ställning även i framtiden.Denna del ansvarar inte BraOdds.com för