Basket Casinospel Cykel Fotboll Golf Handboll Ishockey Motorsport Poker Politik Schack Slots Spelbolag Tennis Trav Övriga sporter Övriga odds
Gamla odds

Damallsvenskan 2017 Odds

Vilka vinner Damallsvenskan 2017?

Damallsvenskan

I Sverige utgör damallsvenskan den högsta divisionen i damfotboll. I sin nuvarande tappning sträcker den sig bak i tiden till 1988 och är nu en del av den internationella federationen Union of European Football Associations (UEFA). I damallsvenskan möts 12 klubbar för att tävla om en vandringspokal. De två främst lagen går även vidare för att spela i Uefa Women's Champions League. Det lag som inte presterar flyttas ned till elitettan. Sedan damallsvenskan upprättades så har FC Rosengård från Malmö tagit flest titlar. Nuvarande mästare är Linköpings Fotboll Club (LFC) från Linköping. I samband med Damallsvenskan utdelas även ett antal individuella priser. Bland annat utnämningen Damallsvenskans mest värdefulla spelare. För 2016 blev detta danska Pernille Harder från Linköpings Fotboll Club (Linköpings FC)  från Linköping. Utöver denna prestigefyllda tilldelas även utnämningar för bästa målvakt, tränare, back, mittfältare och forward.

Svensk damfotboll

Medan fotboll bland herrar sträcker sig bakåt långt innan modern tid så har dokumenterad damfotboll endast förekommit sedan början av 1900-talet. I Sverige tog det lång tid innan dess utförande kom att accepteras. Först 1973 arrangerades det första kommunöverskridande mästerskapet trots tidigare försök att upprätta ligor. Nu har däremot fotboll kommit att bli den näst vanligaste sporten som utövas bland kvinnor. Trots att den fortfarande präglas av sämre villkor i form av mindre fördelaktiga träningstider och liknande är damfotbollen på frammarsch. Det nuvarande systemet på professionell nivå innebär att damfotbollen främst representera av Damallsvenskan på högsta nivå, följd av elitettan och sedan Division ett, två och tre. I internationell jämförelse har svensk damfotboll haft väldigt många skickliga spelare. Tyvärr har detta i kombination med ekonomiska svårigheter för svensk damfotboll resulterat i att många svenska spelare har sökt sig utomlands. I andra länder har karriärmöjligheterna varit avsevärt mycket större. Svenska klubbar har därmed haft svårt inte bara att växa utan även att behålla den inhemska kompetensen.

Damallsvenskan 2017

När damallsvenskan arrangeras 2017 är det den 29:e säsongen. Linköpings FC kommer att försvara sin titel. Bland de lag som deltar finner man, utöver Linköpings FC,  IF Limhamn Bunkeflo från Malmö, Eskilstuna United DFF från Eskilstuna, Kopparbergs/Göteborg FC från Göteborg, FC Rosengård Från Malmö. KIF Örebro DFF från Örebro, Djurgårdens IF från Stockholm, Kvarnsvedens IK från Borlänge, Piteå IF från Piteå, Vittsjö GIK från Vittsjö och Hammarby IF från Stockholm. Trots att ekonomiska problem och svikande publik så kommer damallsvenskan arrangeras som vanligt.

På senare tid har möjligheten att sälja sändningslicenser och att locka sponsorer varit avgörande för fotbollens fortsatta genomförande. Nu för tiden sänds samtliga matcher i TV4. Detta är ovanligt då internationellt sett endast slutmatcher sänds i damfotboll. Det gör Sverige till ett av de länder som i stört utsträckning valt att prioritera damfotboll. Trots denna utpräglade vilja att fokusera på Damallsvenskans utveckling så har engagemanget från publiken varit vacklande. Besökarmängden har endast varit en nittondel av antalet som besöker Herrallsvenskan. Det har på det stora hela inneburit att Damallsvenskan tyvärr ansetts vara mer utav en ekonomisk belastning än det har varit ett varumärke värt att investera i. Som motpol till detta påstående har kritik riktat mot den bristfälliga marknadsföring som Damallsvenskan har fått i jämförelse med Herrallsvenskan. Om någon av sidorna speglar den fullständiga sanningen är svårt att svara på. Oavsett problem kommer årets upplaga garanterat att ge mycket spänning.