Basket Casinospel E-sport Fotboll Handboll Ishockey Motorsport Poker Politik Schack Spelbolag Tennis Trav Övriga sporter Övriga odds Gamla odds
Slots

Golden Globe Award Odds

Odds på Golden Globe Award 2017:

Bästa film - drama

Paf
2,00
2,10
10,00
13,00
19,00

Bästa skådespelerska - drama

Williamhill
1,20
7,00
9,00
11,00
15,00

Bästa skådespelare - drama

Williamhill
1,33
4,00
15,00
17,00
17,00

Bästa film - komedi eller musikal

Williamhill
1,03
13,00
26,00
34,00
34,00

Bästa skådespelerska - komedi eller musikal

Paf
1,20
4,50
8,00
21,00
31,00

Bästa skådespelare - komedi eller musikal

Williamhill
1,33
4,00
15,00
17,00
17,00

Golden Globe Award är världens tredje största prisceremoni inom underhållningsbranschen. Sedan ungefär mitten av 40-talet har Hollywood Foreign Press Association (HFPA) årligen arrangerat denna ceremoni och därmed hedrat de som ansetts varit mest framstående inom filmbranschen. Under 50-talet började de även inkludera TV-serier. Medan de flesta känner till Academy Awards, eller Oscars, så måste Golden Globe Award anses att vara en något mindre känd motsvarighet. HFPA består av ett flertal representanter och aktörer inom den del av nyhetsbranschen som sysslar med underhållning. Sammansättningen sträcker sig över 55 länder och för priser inom Golden Globe Award nomineras både amerikanska och internationella produktioner. Ceremonin sänds internationellt och sedan 2012 har Ricky Gervais varit dess återkommande värd. Själva nomineringen kan ske på initiativ av vem som helst. Så länge produktionen uppfyller vissa grundkrav. Filmer måste vara minst 70 minuter och ha lanserats för publik i Los Angeles. TV-serier måste ha gjorts tillgängliga genom allmänt tillgängliga nät. För att nominering ska kunna ske måste även filmen i fråga vara inom kategorierna drama, komedi eller musikal. För TV-serier kan endast drama- och komediserier nomineras. Det är inte bara filmerna i sig som hedras, utan även skådespelare, musik, manus och regissör.

Golden Globe Award då och nu

Meryl Streep har tilldelats Golden Globe Award totalt åtta gånger. Jack Nicholson har tilldelats den sex gånger. Det gör dem till de två skådespelare som har såväl nominerats som tilldelats priset flest gånger. Vid senaste ceremonin, som hölls 2016, tilldelades priser till filmerna The Revenant och The Martian. Bland skådespelarna hedrades, bland andra, Brie Larson, Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence och Matt Daemon. Golden Globe Award har både berömts som kritiserats för Hollywoods påstådda könsdiskriminering. Bland vissa anses ceremonin representera diskrimineringen medan andra anser att den är ett verktyg för att motarbeta och gå vidare.

Vad går det att säga om den kommande Golden Globe Award?

Än så länge är det för tidigt för att göra några säkra påståenden. Traditionellt har Golden Globe Award ansetts vara en arena för kanske inte allt för välkända produktioner. På senare tid har däremot detta fått mindre genomslag till förmån för storproduktioner. Årets nominering av The Martian inom kategorin musikal och komedi har även skapat en del förvirring. Det har lett till regelpreciseringen att kategorier inte är strikta utan ska passa filmens övergripande stämning och atmosfär. Med detta på pränt blir det ännu svårare att förutspå hur nomineringarna kommer att se ut. Vad vi kan säga med säkerhet är att den kommande ceremonin bryter trenden och ersätter Ricky Gervais med Jimmy Fallon. Vad vi även vet är att nomineringsåret 2017 kommer att ha upplevt många efterväntade filmer under 2016: Remaken av westernfilmen The Magnificent Seven där vi såg Denzel Washington, rydmfilmen Passangers och mash-up-filmen Suicide Squad med Will Smith för att nämna några. Bland TV-serierna förutspås drama- och romantikserien Casual och komediserien Catastrophe vara primkandidater.

Finns det några särskilda trender som styr Golden Globe Award?

Detta har varit en omdebatterad fråga. Medan vissa håller fast vid att Golden Globe Award är en av de få ceremonier där talang alltid vinner, så påstår andra att det finns tydliga mönster. Etablerade skådespelare med tidigare priser sägs ha större chanser att vinna. Detta stöds av Meryl Streeps återkommande vinster. Andra säger att detta inte gäller längre och var överspelat redan på 90-talet. Dessa påstår istället att vad som nu avgör är det oväntade. Filmer och TV-serier som inte upplevs vara tillräckligt mainstream har enligt dessa mycket att hämta under denna ceremoni. Oavsett vilken inställning man har finns det väldigt mycket att välja mellan. Först när vi får se de som faktiskt blivit nominerade kan vi precisera det hela ytterligare.