Basket Casinospel Cykel Fotboll Golf Handboll Ishockey Motorsport Poker Politik Schack Slots Spelbolag Tennis Trav Övriga sporter Övriga odds
Gamla odds Kommande odds

Statsminister Odds

Anna och Stefan

Statsminister efter valet 2018?

Paf
2,50
2,50
2,85
5,50

Riksdagsvalet i Sverige förväntas att år 2018 äga rum den 9 september. Riksdagsvalet syftar till att låta svenska medborgare rösta om vilka partier som ska styra i landet kommande mandatperiod som pågår under fyra år.

Vem som kan komma att bli statsminister är inte helt lätt att bedöma då partier regelbundet byter frontfigur i sina partier. Därmed är det lättare att se vilket parti som kommer komma att bli det vinnande partiet.

Om man kollar historiskt på vem som varit statsminister i landet har det varit 34 olika vita män som innehaft titeln sedan 1880. Av dessa 34 personer har åtta av dem suttit på statsministerposten två olika perioder som ej är efter varandra, två familjer har haft ”fader-son”-relation och en person har innehaft positionen tre gånger. Utöver de personerna som suttit på posten fler än en gång återstår 21 personer, varav sju av dem har haft posten under några få månaders tid.

Sedan 1970-talet har personerna som innehaft statsministerposten suttit mellan tre och sex år per person och sedan 1990-talet har samma person suttit på positionen mellan åtta och tio år. Detta innebär rent statistiskt sätt att sannolikheten – om den historiska tendensen fortsätter – är hög att Stefan Löfven kommer sitta på positionen även nästa mandatperiod.

Om Moderaterna skulle vinna valet skulle det innebära att Sverige får sin första kvinnliga statsminister, vilket med stor sannolikhet inte kommer inträffa än på omkring 100 år. Inte heller miljöpartiet kommer kunna vinna, dels för att de är ett för litet parti och dels för att Sverige inte skulle acceptera två statsministrar. De som passar in i beskrivningen ”äldre, vit man” blir således Stefan Löfven, Jonas Sjöstedt och Jan Björklund. Av dessa tre är det Stefan Löfven som sitter i partiet med flest röster, och således är sannolikheten störst att han kommer styra landet även nästa mandatperiod.