VM i nordisk skidsport 2017 Melodifestivalen 2017 Let's Dance 2017
Basket Casinospel Fotboll Golf Handboll Ishockey Motorsport Poker Politik Slots Spelbolag Tennis Trav Övriga sporter Övriga odds
Gamla odds Kommande odds

Svenska Cupen fotboll Odds

Svenska Cupen

Vilka vinner Svenska Cupen 2016/2017?

Svenska Cupen

Fotboll är helt klart en av världens mest populära sporter. Den sortens fotboll som vi är vana vid att spela här har sitt ursprung i antikens Kina och Grekland. I mer än två tusen år har olika variationer av fotboll spelats i de flesta av världens civilisationer. För Sveriges del började sporten att spelas under den senare halvan 1800-talet. Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) grundades 1904 och har sedan dess varit det största inhemska idrottsförbundet grundat för en särskild sport. De arrangerar årligen Svenska cupen i fotboll. Det är en herrturnering för klubblag och har traditionellt sett baserats på det olympiska utslagssystemet. Det systemet innebär att ett lag som förlorar en match tappar möjligheten att vinna hela tävlingen. Lag som vinner går istället vidare och får till slut möjligheten att ta hem segern. Inför senaste cupen skedde däremot vissa förändringar i detta upplägg.

Svenska cupen i fotboll

Svenska cupen i fotboll har nu arrangerats årligen sedan 1944. Vinnarlaget får möjligheten att kvalificera till Europa League och tilldelas även den kända vandringspokalen Gustav VI Adolfs pokal. De som får möjlighet att delta i tävlingen är lag från allsvenskan, superettan och diverse lag i lägre divisioner. Under lång tid har Svenska cupen i fotboll präglats av vacklande publikintresse, låga tittarsiffror, dålig ekonomi och allmänt oklar framtid. För att försöka vända på detta spelades den senaste cupen med ett lite annorlunda upplägg. Istället för direktutslagning spelades den då med gruppspel som även sträckte sig över hösten och våren. Detta upplägg kommer även att användas i Svenska cupen i fotboll 2016/2017.

I första omgången spelar lagen från de lägre divisionerna. De konkurrerar om att gå vidare för att då spela mot de högre divisionerna. Under andra omgången spelar de som har gått vidare mot lag från allsvenskan och superettan. Efter det följer gruppspel där tre matcher per lag avgör huruvida de går vidare till kvartsfinalerna. I kvartsfinalerna spelar lagen om att gå vidare till final. Detta har visat sig vara avsevärt mycket mer populärt och publikstödet har nu förbättrats. Vi får se hur länge de väljer att behålla upplägget. Nuvarande vinnare i cupen är Göteborgs BK Häcken som i finalen 2015/2016 vann över Malmö FF efter förlängning på Swedbank Stadion i Malmö. 

Svenska cupen i fotboll 2016/2017

Den kommande Svenska cupen i fotboll markerar den 61:a säsongen för cupen och inleddes 17 maj 2016. Spelet har nu avslutat sin andra omgång och kvar är gruppspel, kvartsfinaler, semifinaler och slutligen final. Det är ännu för tidigt för att säga vilka lag som kommer att stå i final. Men något går att säga utifrån tidigare prestationer. Under säsongen 2014/2015 segrade IFK Göteborg och nu senaste 2015/2016 segrade BK Häcken. Båda lagen är Göteborgsbaserade och visar på att kommunen och föreningslivet har lyckats skapa förutsättningarna för hög prestation inom fotboll. Trots att Malmö FF var favorittippade inför 2015/2016 fick de uppleva förlust. Då cupen avgjordes efter förlängning går det däremot inte att säga att det var med stor marginal. Det finns egentligen ingen anledning att tro att Malmö FF inte kommer att sträva extra hårt efter vinst denna säsong.

Hammarby har varit starka under hela cupen och har en verklig chans till en bra placering. Traditionellt har det funnits en fördel för lag vars placering är högre i tabellen. Detta ger inte bara bättre lottning i Svenska cupen utan även bättre ekonomi då det även ger mer pengar till laget. Inte förrän vi närmar oss kvartsfinalerna kommer det vara möjligt att göra några närmre prognoser. Det får anses vara troligt att de tre nämnda lagen kommer att ha stor inverkan på utfallet. Vi har därför skäl att återkomma till denna fråga.