Basket Casinospel Cykel Fotboll Golf Handboll Ishockey Motorsport Poker Politik Schack Slots Spelbolag Tennis Trav Övriga sporter Övriga odds
Gamla odds

Partiledare Moderaterna Odds

Är Anna Kinberg Batra partiledare på valdagen 2018?

    Högsta
odds
Lägsta
odds
Inga Odds Just Nu
Unibet

Vem blir nästa partiledare för Moderaterna?

Få har förmodligen lyckats undvika att lägga märke till den turbulens som pågår inom svensk politik. De klassiska blockgränserna har i viss mån suddats ut, den traditionella välfärdsstatens framtid är oviss och många tidigare populära politiker och partier upplever nu vacklande opinionssiffror. Särskilt tydligt blir detta om man tittar på senaste tidens utveckling inom Moderaterna. För att sätta detta i sin kontext måste vi först ta en titt i backspegeln.

Nya moderaterna – ett parti i förändring

I den tidiga begynnelsen växte vad som kom att bli Moderaterna fram som en motpol till den allt starkare arbetarrörelsen. Med ambitionen att värna om de konservativa värderingarna och samtidigt skapa en grund for organisering så blev de en gemensam arena för likasinnade. Efter många namnbyten och tidiga framgångar så förpassades partiet till en sidonotis under en lång period av socialdemokratisk hegemoni.

Efter många interna förändringar växte långsamt en liberalkonservatism fram inom partiet. Genom att kombinera liberalismens tankar om delvis reglerad marknadsekonomi med traditionell konservatism kom de att resonera bättre med människor i det post-industriella samhället. Kulmen av deras popularitet nåddes förmodligen kring 2005 i och med lanseringen av nya moderaterna. Detta var en en sorts förening av den traditionella moderata politiken och välfärdspolitik. Med löften om lägre skatt på arbete och mer pengar till välfärden blev de enormt populära

Under deras mest populära period, under vår samtid, var Fredrik Reinfeldt partiledare. Han har även kommit att bli nära sammanlänkad med modern moderat politik. Fram mot 2014 hade däremot väljarstödet minskat drastiskt och efter förlusten i riksdagsvalet blev Anna Kinberg Batra moderaternas nya partiledare.

En partiledarroll i förändring

När Anna Kinberg Batra valdes till partiledare för moderaterna var det med förhoppningarna om en återgång till rötterna. Med en bakgrund i moderata ungdomsförbundet, och en historik av att förespråka konservativa värderingar så som stark äganderätt och förminskat statligt inflytande, blev hon en naturlig frontperson. Inledningsvis gick det precis som förväntat. Stärkta opinionssiffror antydde att partiet rörde sig i rätt riktning. Men kring början av 2017 började saker att förändras.

Redan vid årsskiftet dök det upp tecken på att partiet ytterligare hade börjat tappa stöd hos svenska folket. Siffror från, bland andra, SVT/Novus, Yougov, och Ipsos visade ett förtroenderas på mellan 2 och 5 procentenheter. I dessa sammanhang är det är av naturliga skäl oklart vad som är orsak och verkan, men precis som för partiet minskade stödet för Anna Kinberg Batra. Hon kritiserades såväl för att vara svag i ledarrollen som för att närma sig övriga partier på bekostnad av många av moderaternas grundvärderingar.

Det har både internt och i den allmänna debatten diskuterats huruvida ett partiledarbyte vore på plats. Många namn har diskuterats på ett informellt plan. Däribland Niklas Wykman, Ulf Kristersson, Finn Bengtsson, Hanif Bali, Elisabeth Svantesson och Tobias Tobé. Då opinionen i nuläget svänger väldigt intensivt, och många kommit att bli kontroversiella politiker, är det högst oklart vem som vore att anse som primär kandidat. Osäkerheten är stor inom partiet. Utöver detta befinner sig Sverige i nuläget i ett flertal vägskäl. Både landets och moderaternas framtid är oviss.

Vi har även hittat odds på vem som blir statsminister 2018.