Eurovision Song Contest 2024 Amerikansk fotboll E-sport Fotboll Golf Ishockey Motorsport OS 2024 Poker Politik Schack Snooker Tennis Övriga sporter Övriga odds Gamla odds Casino

Damallsvenskan Odds

Vilka vinner Damallsvenskan 2024?

Betsson
2,00
3,50
5,00
15,00
15,00
25,00
25,00
85,00

Damallsvenskan

I Sverige utgör damallsvenskan den högsta divisionen i damfotboll. I sin nuvarande tappning sträcker den sig bak i tiden till 1988 och är nu en del av den internationella federationen Union of European Football Associations (UEFA). I damallsvenskan möts 14 klubbar för att tävla om en vandringspokal. De två främsta lagen går även vidare för att spela i Uefa Women's Champions League. Det lag som inte presterar flyttas ned till elitettan. Sedan damallsvenskan upprättades så har FC Rosengård från Malmö tagit flest titlar. I samband med Damallsvenskan utdelas även ett antal individuella priser. Bland annat utnämningen Damallsvenskans mest värdefulla spelare.

Svensk damfotboll

Medan fotboll bland herrar sträcker sig bakåt långt innan modern tid så har dokumenterad damfotboll endast förekommit sedan början av 1900-talet. I Sverige tog det lång tid innan dess utförande kom att accepteras. Först 1973 arrangerades det första kommunöverskridande mästerskapet trots tidigare försök att upprätta ligor. Nu har däremot fotboll kommit att bli den näst vanligaste sporten som utövas bland kvinnor. Trots att den fortfarande präglas av sämre villkor i form av mindre fördelaktiga träningstider och liknande är damfotbollen på frammarsch. Det nuvarande systemet på professionell nivå innebär att damfotbollen främst representera av Damallsvenskan på högsta nivå, följd av elitettan och sedan Division ett, två och tre. I internationell jämförelse har svensk damfotboll haft väldigt många skickliga spelare. Tyvärr har detta i kombination med ekonomiska svårigheter för svensk damfotboll resulterat i att många svenska spelare har sökt sig utomlands. I andra länder har karriärmöjligheterna varit avsevärt mycket större. Svenska klubbar har därmed haft svårt inte bara att växa utan även att behålla den inhemska kompetensen.

OBOS, en av Nordens största bostadsutvecklare, är från den 25 juli 2018 officiell Titelsponsor till Damallsvenskan.