Amerikansk fotboll E-sport Fotboll Golf Handboll Ishockey Motorsport Poker Politik Rugby Union Snooker Tennis Trav Övriga sporter Övriga odds Gamla odds Casino

Odds och betting på Esport

Elektronisk sport är ett globalt fenomen som växt i rasande takt under de senaste åren. Det som en gång bara var ett tidsfördriv eller något man gjorde för att ha lite kul med sina vänner är idag en världsindustri som omsätter miljontals dollar. Faktum är att de största turneringarna har börjat komma upp i prissummor på flera hundratals miljoner kronor. Antalet åskådare har även det börjat uppgå i hundratals miljoner världen runt. Precis som med alla andra stora och populära sporter har såklart också spelbolagen fått upp ögonen för E-sport. I princip alla större spelsidor erbjuder idag odds och betting på elektronisk sport, och de stora aktörerna erbjuder omfattande odds på en stor mängd spel.

Så var innebär egentligen E-sport? Vad är det för något, hur fungerar det med betting och E-sport odds? Oavsett om du är en veteran eller helt ny inom betting så har det aldrig funnits en bättre tid att lära sig E-sport. Vi tittar närmare.

Vad innebär elektronisk sport

Elektronisk sport är kort och gott ett samlingsnamn för TV- och datorspel som spelas på en väldigt hög- och omfattande nivå. Det finns en enorm mängd olika spel att välja bland. De spelas som lagsporter eller individuellt. Då sporten är elektronisk är den också global, vilket gör att du kan hitta tävlingar och turneringar på de populära spelen i princip dygnet runt, året om. E-sporten omfattar också väldigt ofta livestreaming på plattformar som Twitch.tv. Här går det att gratis titta på både de stora matcherna samt när lag och spelare övar, både proffs och amatörer. Utöver prispengarna från matcher och turneringar försörjer sig spelarna antingen på en lön från sitt lag, donationer och reklam genom sina streams eller sponsring. De flesta proffsen “tränar” ofta 5-10 timmar om dagen, vissa mycket mer.

Det har alltid pågått debatter om huruvida elektronisk sport faktiskt borde räknas som en riktig sport. Argument som tas upp handlar ofta om fysisk ansträngning, fokus och träning med mera. En populär jämförelse är E-sport och motorsport. Båda två kräver otroliga reflexer och att fatta beslut på en millisekund. I båda två är de tävlande sittandes och den fysiska ansträngningen är liten i jämförelse med till exempel fotboll. Så varför accepterar vi motorsport som en sport, men inte E-sport?

Just denna aspekt är också väldigt intressant ur spelarnas perspektiv. Diskriminering inom E-sport är i princip icke-existerande. Män och kvinnor av alla möjliga bakgrunder och nationaliteter kan tävla med eller mot varandra på lika villkor. Få om några andra sporter är så jämställda.

Hur fungerar betting på E-sport?

Att betta på E-sport fungerar i princip som det gör på vilken annan sport som helst. Du kan betta på allt från vinnarspelet och över/under till specifika händelser eller statistik och prestationer hos olika spelare eller lag. Det är egentligen ingen större skillnad på att spela på en match inom till exempel Counter Strike: Global Offensive (CS:GO) än på en fotbollsmatch. Det som för många verkar avskräckande är den stora mängden olika spel. Försök istället att se varje spel som en individuell sport, och E-sport som samlingsnamnet för de olika spelen. Att sätta sig in i “E-sport” är inte en lätt process, men att sätta sig in i ett spel är en helt annan sak. Så välj och lär dig det spel som du tycker tilltalar dig mest. Sen är det bara att komma igång med oddsen!

De största spelen inom Elektronisk Sport

För den nye inom E-sportens värld kan det vara nyttigt med lite insikt. Följande fem spelkategorier är de absolut mest populära, och lockar både flest spelare, åskådare samt mest prispengar. Därför är de såklart också mest populära inom betting:

- Sportspel
Denna kategori är ganska uppenbar. Två spelare som representerar sitt favoritlag i en populär sport möter varandra på planen. I denna kategori finns det en mängd olika spel inom fotboll, ishockey, basket, Amerikansk fotboll, motorsport och mycket mer.

- Real Time Strategy (RTS)
I den här kategorin är det strategi och otrolig simultanförmåga som ligger i fokus. Två spelare samlar resurser, expanderar sina baser och bygger upp arméer. Här gäller det att kontrollera kartan och stoppa motståndarens framfart, att sabotera dennes resurshantering och slutligen förstöra dennes bas.

- Battle Royale
I denna något nyare kategori av shooterspel släpps en större mängd spelare ned på en väldigt stor karta. Sedan gäller det att med hjälp att strategi, snabba reflexer och precision vara antingen den sista personen eller det sista laget kvar vid liv.

- First Person Shooter (FPS)
Här ställs två lag mot varandra, och vinner gör de som slutligen lyckas genomföra kartans uppdrag eller helt enkelt eliminera sina motståndare. Det finns ofta stora mängder olika vapen och strategier, och här är det pricksäkerhet och blixtsnabba reflexer som gäller.

- Multiplayer Online Battle Arena (MOBA)
Här möts två lag om fem personer. Lagen försöker välja en så optimal och taktisk uppställning som möjligt genom att välja bland hundratals hjältar med olika förmågor. Därefter gäller det att utnyttja föremål och hjältarnas förmågor på bäst strategiska sätt för att övermanna motståndarlaget och förstöra deras bas.

Utöver dessa kategorier finns det såklart en stor mängd andra spel att både titta och betta på. Till exempel klassiska arkad-fightingspel eller “Massive Multiplayer Online Role-Playing Games” som World of Warcraft.

Hämta en oddsbonus och kom igång med Esports betting idag!

Du som är intresserad av eller nyfiken på E-sport och e-sportsbetting har aldrig haft ett bättre tillfälle. De flesta spelbolagen erbjuder både odds på e-sport och även sportbonusar som går att använda till det. Många spelbolag ligger dessutom lite efter när det kommer till elektronisk sport. De har insett att det är populärt inom betting, men har inte alltid kunniga oddsleverantörer inom sporten. Du som är insatt kan därför mycket lättare tjäna en slant genom att oddsa på E-sport än till exempel hockey, som så många redan har koll på. E-sport är här för att stanna och för den som gillar betting finns det många intressanta möjligheter. Så välj ditt favoritspel, hämta en bonus och prova på E-sport odds redan idag!