E-sport Fotboll Handboll Ishockey Motorsport Poker Politik Snooker Trav Övriga sporter Övriga odds Gamla odds Casino

Finland Fotboll Odds

Finland Fotboll

Fotboll har spelats länge i Finland - sporten infördes av engelska sjömän redan på 1800-talet i Åbo. Trots detta tog det tid för fotbollen att bli stor i Finland. Idag är det en av landets största sporter, med flest utövare. Andra sporter som också är stora är vintersporter, friidrott och motorsport.

I Finland spelar man fotboll på tre nationella nivåer. Dessa är Tipsligan, Ettan och Tvån. De lägre serierna spelas i de olika distrikten. På vissa ställen går man så långt ner som division 7. Veikkausliiga, eller Tipsligan, spelas av 12 lag. Alla lag spelar mot varandra tre gånger. Det lag som kommer sist åker automatiskt ner till Ettans serie, samtidigt som Ettans vinnare kvalificeras för Tipsligan. Näst sista laget spelar mot tvåan från Ettans serie om vem som ska få delta i Tipsligan nästa år. Helsingfors har länge haft ett starkt lag inom finländsk fotboll. Även Tampere har blivit mästare flera gånger. Turku deltar nu med två lag som ligger nära toppen. 

Finlands herrlandslag i fotboll är inte så välkänt. En anledning till detta är att Finland aldrig kvalificerat sig för EM eller VM. Man har inte gett upp utan försökt med olika tränare. I januari 2008 blev Stuart Baxter Finlands förbundskapten i fotboll. Tyvärr avgick han under kvalificeringen till EM 2012 efter att Finland hade förlorat tre matcher på rad (mot Moldavien, Nederländerna och Ungern). Det hjälpte inte att man vann nästa match mot San Marino med 8-0.

Trots att Finland som landslag inte haft stora framgångar internationellt har man i alla fall frambringat flera mycket bra spelare. Många av dessa har spelat för klubbar i Tyskland och England. Bland de mest kända stora finska fotbollsspelarna kan nämnas Jari Litmanen, Sami Hyypiä, Mikael Forssell, Teemu Tainio och Mika-Matti Paatelainen. Allt eftersom fotboll fortsätter att växa i Finland kommer man helt säkert att få höra om nya stjärnskott.