Cykel E-sport Fotboll Golf Ishockey Motorsport Poker Politik Simning: VM 2022 Snooker Trav Övriga sporter Övriga odds Gamla odds Casino

Hur har VAR påverkat livebetting?

"Cristiano Ronaldo is shown the yellow card" Екатерина Лаут CC BY-SA 3.0

Det har blivit en motig introduktion för VAR-systemet i fotbollsvärlden. VAR står för Video Assistant Referee och har tagits fram för att hjälpa domare att ta rätt beslut under matcher. VAR har introducerats i Premier League inför den pågående säsongen. Det har under säsongens gång uppstått ett allt mer högljutt motstånd mot systemet som enligt många tar alldeles för lång tid och inte nödvändigtvis alltid är rätt. Ett av de vanligaste klagomålen är att marginella domslut där det är näst intill omöjligt att se huruvida en spelare är offside eller inte ofta granskas. De beslut som tas får konsekvenser, inte enbart för spelarna och fansen, men även för spelbranschen och den livebetting som erbjuds.

Hur påverkar det livebettingen?

Det är viktigt för spelbolagen att kunna erbjuda korrekta och slagkraftiga oddssättningar under pågående matcher. En felaktig oddssättning kan kosta pengar, leda till korrigering av oddsen i efterhand eller helt enkelt vara vilseledande. Ifall den som sätter oddsen exempelvis misstänker att en tackling kommer leda till ett gult kort, så kommer denna marknad att tillfälligt vara otillgänglig att spela på. I de fall ett kort delas ut så kommer oddset att påverkas därefter, alternativt så kan samma odds kvarstå om domaren väljer att fria.

Problem uppstår när VAR kliver in i handlingarna. West Ham-fansen fick känna på ett bistert domslut åt deras vägnar tidigare under säsongen. Ett annat intressant exempel uppstod i matchen mellan Burnley och Bournemouth, då vid ställningen 1-0 till hemmalaget. Burnley anfaller, men blir av med bollen i straffområdet och Bournemouth går till anfall. Deras anfall leder till mål och oddsen uppdateras snabbt därefter (utifrån att det skulle stå 1-1), men domaren notifieras då av VAR att Burnley borde fått en straff i samband med deras tidigare anfall. De firande Bournemouth-fansen får istället se Burnley ta en straffspark och göra 2-0.


"A VAR decision during an FA Cup match at the Etihad Stadium, Manchester" Rlwjones CC BY-SA 4.0

Detta innebär samtidigt att livebettingen har erbjudit odds som inte varit korrekta sett till förutsättningarna, även om oddssättaren inte kunnat förutspå domarens beslut. Det uppstår däremot en rädsla för att situationer, t.ex. hands, ska leda till att spelbolagen inte vågar göra något annat än att vänta in och se om situationen ska VAR-granskas. Det händer mycket under liveodds på fotboll som gör att både spelaren och spelbolaget vill slippa oroa sig över VAR-besluten. Tottenham Hotspur, som är med i Premier League där VAR används, spelar hemma mot Manchester United den 15 mars. Ett rakt spel för hemmalaget ger 3.0 vilket återstår att se om det kommer påverkas. Frågan är hur det eventuellt kommer att ändras med tiden. VAR-systemet kan endast utvecklas mot det bättre, men kommer fotbollsförbunden vilja satsa på utvecklingen?

Vägskälet vid EM 2020

Det ska bli intressant att se hur systemet kommer fungera under sommarens slutspel. En turnering då alla fotbollsintresserade runt om i världen skiftar sitt fokus till Europa. VAR var nytt vid det senaste världsmästerskapet i Ryssland, men nu har allt fler hunnit bilda sig en uppfattning gällande systemet. En lyckad turnering utan större problem vore ett stort steg framåt. Men ifall kontroversiella situationer uppstår så kan skepsisen komma att bli allt seriösare om att VAR bör avskaffas.