E-sport Fotboll Handboll Ishockey Motorsport Poker Politik Snooker Trav Övriga sporter Övriga odds Gamla odds Casino

Vem vinner Allsvenskan?

Att Allsvenskan är svensk fotbolls främsta division är knappast någon hemlighet. Med rötter i svenskt förenings- och idrottsliv så grundades den 1924, vilket även gör den till en av de internationellt sett äldsta ligorna. Därför har den kommit att bli en symbol för fotbollens unika särställning i Sverige som något utav en folksport.

Som en del av Europeiska fotbollsförbundet (UEFA) har Allsvenskans internationella renommé pendlat genom tiderna. Även om den håller hög nivå i ett nordiskt och skandinaviskt hänseende så har de senaste decennierna varit något utav en besvikelse. Åtminstone jämfört med guldåren. Men hur bör man förhålla sig till allsvenskan odds under årets evenemang?

Stora förväntningar på Allsvenskan

När Allsvenskan äger rum så är närmar det sig med stormsteg hundraårsevenemang. I sedvanlig ordning kommer 16 lag att mötas, och med en hel del data från tidigare matchar så har det hunnit florera en hel del tankar om vilket lag som kan tänkas bli segrare. Som historisk favorit och högpresterare har Malmö FF på många håll presenterats som en trolig vinnare.

Fortfarande en kamp mellan de tre stora?

Inställningen att Malmö FF är en trolig vinnare bygger på ett flertal faktorer, däribland att de segrade i 2021 års Allsvenskan, att de historiskt sett har säkrat många vinster och att de presterat väldigt bra under 2022. På det stora hela har de presterat bättre än AIK och IFK Norrköping som många annars förväntat mycket av.

Men varför just Malmö FF? Som svensk fotbollsklubb med mer än hundra år på nacken så har den hunnit med att ta hem fler titlar än något annat svenskt lag. Klubben vann UEFA-cupen 1979 och 1998, vilket gör dem till ett av endast fyra lag från Sverige som har vunnit en stor europeisk titel.

Är det då något som talar emot att Malmö FF vinner? IFK Norrköping har på det stora hela visat sig vara en värdig motståndare. Som klubb har de en minst lika gedigen historia, och med sex nationella titlar bakom sig har de sedan 2012 haft ett fast säte i Allsvenskan. Trots detta har deras prestationer under 2022 inte varit så bra som förväntat. Något oväntat har däremot BK Häcken och Hammarby IF, vid sidan av klassiska favoriten AIK, presterat väldigt bra. Detta har gjort att vissa kommit att anse att 2022 års Allsvenskan än så länge varit osedvanligt svår att förutspå med många oväntade inslag.

Den som är ute efter ett säkert kort kan definitivt hålla sig till AIK och Malmö FF då de historiskt sett har legat i en klass för sig. För 2022 så verkar IFK Norrköping däremot ha blivit något utav ett osäkert kort. Den som väljer att satsa allt på de oväntade kortet som trots allt presterat ovanligt bra, såsom BK Häcken, Hammarby IF och Djurgårdens IF riskerar däremot att få axla börden av att poängställningen snabbt vänder.

Alla sammanslaget är det ganska svårt att lyfta fram en specifik och given vinnare. Men i takt med att det drar ihop sig så kommer det åtminstone att bli allt mer tydligt huruvida de tre klassiska favoriterna fortfarande är att se som toppkandidater för vinst.