Cykel E-sport Fotboll Golf Ishockey Motorsport Poker Politik Simning: VM 2022 Snooker Trav Övriga sporter Övriga odds Gamla odds Casino

Storslagna vintersportevent i Stockholm

Stockholm är kanske inte den första svenska staden som dyker upp på minnet när det pratas om vintersporter. Däremot brukar det falla ganska mycket snö över den svenska huvudstaden och snödjupet kan uppgå till närmare 50 cm. Världscupen i parallellslalom har körts i Hammarbybacken sedan 2016 och staden har stått värd för flera stora vintersportshändelser. Några har varit mer extrema än andra.

Första upplagan av Red Bull Crashed Ice

År 2000 lades grunderna för en helt ny vintersport. Ice cross downhill, eller downhill ice cross, är en vintersport som tillhör extremsportkategorin. Sporten påminner om ski cross men istället för skidor åker deltagarna på skridskor. De ska sedan ta sig igenom en bana som kan involverar både hopp, snäva svängar och backar (upp och ned). En tävling delas upp i heat om fyra åkare. Åkaren som kommer först i mål går vidare till dess att det endast kvarstår fyra åkare i ett finalheat. Sporten har energidrycksföretaget Red Bull som huvudsponsor och det var i Stockholm som det första singeleventet av Red Bull Crashed Ice kördes, 2001. Banan var 300 meter lång och sattes upp inne i city. Isen hämtade arrangörerna från den lokala fiskmarknaden.

Arrangörsstad för ishockey-VM tio gånger

Om det är något mästerskap som förknippas med Stockholm så är det ishockey-VM för herrar. Totalt har Sverige tagit elva VM-guld och sporten är en av Sveriges allra största. Svenska spelare, såsom Henrik Lundqvist, Oskar Lindblom och Elias Pettersson, är några av världens mest eftertraktade. Det gäller oavsett om man talar om landslagsspel eller ligaspel. De är väl omnämnda i bettingtips ishockey och bland sportnyheter, precis som tidigare toppspelare som Nicklas Lindström, Börje Salming och Peter Forsberg. Oddsen för SHL matcher samt internationella turneringar finns att spela på online. Ofta får ett lag bättre (låga) odds om de spelar på hemmaplan, vilket spelat stor roll för svenska nationallaget då de spelat i Stockholm.

 

Urban snowmobiling genom Gamla Stan

Det är inte ovanligt att se galna fordon köra runt på Stockholms gator, och i kanalerna, men det hör inte till vanligheten att man får se en snöskoter. De som tittade ut från sina fönster i Gamla Stan en kväll i december 2012 gjorde det. Efter att myndigheterna varnat om kraftiga snöfall och sagt till allmänheten att hålla sig borta från vägarna passade Daniel Bodin på att ta fram sin snöskoter. När det inte fanns några bilar ute på gatorna filmade han sin färd genom smala gränder och över populära promenadstråk. Han körde även förbi vakterna utanför Kungliga slottet, som troligtvis inte förväntade sig att se eller höra en snöskoter. Stockholm är inte den enda staden som har fått se urban snowmobiling, med eller utan tillstånd. En av Bodins värsta konkurrenter, amerikanen Levi LaVallee, har åkt snöskoter genom gatorna i sin hemstad St. Paul, i Minnesota.

Trots att Stockholm inte är känd för att vara en vinterstad är vintrarna inte händelselösa. Det gäller att hålla utkik för att inte missa snöskotrar eller skridskoåkare som kan åka förbi i en hög hastighet. Om inte annat kan det vara dags att förbereda sig för ett nytt hockey-VM, som visserligen brukar utspela sig i maj efter vintersportssäsongens slut.