Amerikansk fotboll E-sport Fotboll Golf Handboll Ishockey Motorsport Poker Politik Snooker Tennis Trav Övriga sporter Övriga odds Gamla odds Casino

De tre UEFA klubblagsturneringarna

Sedan säsongen 2021/22 har antalet klubblagsturneringar i UEFAs regi ökat från två till tre. Detta sedan UEFA Conference League bildats och skapat en tredje turneringen. Det har inneburit att fler lag kvalificerar sig till de europeiska turneringarna. Många var skeptiska till en tredje turnering men så här med lite distans går det inte att tala om något annat än succé. Dessutom innebär en tredje turnering att vi förhoppningsvis får se fler svenska lag i Europa i framtiden.

Champions League är fortfarande nummer 1

Av alla turneringar i Europa är Champions League fortfarande nummer 1, där väldigt mycket betting förekommer. Faktum är att det inte finns någon turnering lagen hellre vill vinna inom toppfotbollen. I alla fall inte vad gäller klubblagsfotboll.

Det är 32 lag som varje år får spela i Champions Leagues gruppspel. Dessa är uppdelade i åtta grupper med fyra lag i varje grupp. Ettan och tvåan går vidare till åttondelsfinal medan trean får fortsätta äventyret i Europa League. För jumbon blir det inget vidare spel efter årsskiftet.

Nytt format säsongen 2024/25

Från och med säsongen 2024/25 kommer det dock att vara ett annorlunda format. Då skrotas gruppspelet och istället är det en serie som spelas med 36 lag. Det nya formatet har mött kritik av många men samtidigt borde det innebära bättre förutsättningar för det svenska lag som kvalar till turneringen. Detta då fem platser tilldelas kvalet istället för fyra som varit fallet de senaste turneringarna. Två av de extra platserna går till de nationer som samlat flest UEFA-poäng föregående säsong. Den tredje extra platsen kommer att gå till lag nummer tre i liga nummer fem som därmed har tre lag istället för två som är direktkvalificerade.

Det kommer också att spelas fler matcher för lagen. Åtta matcher kommer varje lag att spela där fyra matcher spelas hemma och fyra borta. Vilka lag som möts avgörs via lottning. Av de 36 lagen kommer de åtta med flest poäng gå direkt slutspelet. Därefter spelar lag nio till 24 payoff i ett dubbelmöte om de resterande åtta platserna.

Europa League är den näst största turneringen

Innan den tredje turneringen Europa Conference League infördes hade Europa League, tidigare UEFA Cupen, 48 lag. Men när Europa Conference League infördes bantades turneringen ner till 32 lag istället. Därmed behåller Europa League sin plats som Europas andra turnering men har blivit en turnering för de större ligorna.

Idag är det nämligen annorlunda över vilka nationer som har lag i turneringen. Till exempel kvalar Allsvenskans cupvinnare och lag 2 och 3 till Europa Conference League och inte Europa League som var fallet tidigare.

Istället är det de sex stycken cupvinnarna från ligorna 1-6 som automatiskt är kvalificerade till gruppspelet. Dessutom kommer det lag som slutar fyra i den femte högst rankade ligan också spela turneringen precis som de fyra lag på plats 5 i ligorna 1-4. Vinnaren av Europa Conference League får också spela turneringen precis som de 10 lag som kommer från Europa League Playoff. Dessutom kommer de lag som förlorar Champions League Playoff också att få spela i turneringen.

Europa Conference League

Europa Conference League är Europas tredje turnering som spelades för första gången säsongen 2021/22. Många var skeptiska till denna turnering men i efterhand har det inneburit en stor framgång och inneburit att fler lag får spela i Europa.

Den första upplagan av turneringen vann Jose Mourinhos Roma och därmed blev de det första laget att vinna tävlingen. Precis som Champions League har Europa Conference League också 32 lag som deltar i turneringen. Och givetvis lyckades Jose föra Roma till sin första ligatitel genom tiderna.

De spelar också ett gruppspel precis som de övriga två turneringarna men säsongen 2024/25 kommer de också att få 36 lag istället för 32. Dock kommer lagen fortfarande att spela sex matcher fram tills slutspelet börjar.

Blir intressant med nytt format

Idag är det 32 lag i varje turnering vilket innebär att 96 lag i Europa får spela mot andra lag i Europa varje år. Eftersom varje turnering från och med säsongen 2024/25 istället kommer att ha 36 lag istället för 32 blir det ytterligare 12 lag som får spela gruppspel. Därme där det 108 lag som får spela i Europa varje säsong. Detta borde gynna svenska lag att ha större möjlighet att nå spel i Europa.

Svenska lag i Europa

På 2000-talet har det varit skralt med svenska lag i Europeiska gruppspel. Elfsborg, Östersund och AIK har nått gruppspel i Europa League varsin gång. I övrigt är det bara Malmö FF som lyckats. De kvalificerade sig till Champions League 2014, 2015 och 2022. Dessutom nådde de 16-delsfinal i Europa League år 2018 och 2019.

Men med Europa Conference League och en utökning från säsongen 2024/-25 borde det bli bättre möjligheter för de svenska lagen att nå Europa. I alla fall på pappret då det blir fler platser att slåss om. Det är bara att hoppas att svenska lag börjar ta spelet i Europa på större allvar.