Basket E-sport Fotboll Golf Ishockey Motorsport Poker Politik Schack Snooker Spelbolag Tennis Trav Övriga sporter Övriga odds Gamla odds Slots Casino

Vinnande parti Amerikanska presidentvalet 2020

Vilket parti vinner det amerikanska presidentvalet 2020?

Bet365BetwayUnibet
1,601,571,60
2,352,372,30
67,0067,0041,00

Vinnande parti i presidentvalet i USA

Nästa presidentval i USA äger rum 2020. Den mediala cirkusen börjar redan under våren 2020 i samband med förvalen då varje partis kandidater utses. Därefter röstar folket på de olika kandidaterna på delstatsnivå via så kallade indirekta val. Ett elektorskollegium utser därefter presidenten baserat på resultatet.

Två stora partier

I USA finns det två stora partier: demokraterna och republikanerna. I USA:s historia har presidenten nästan alltid tillhört ett av dessa två partier. Sist USA hade en president som inte tillhörde något av de två stora partierna var 1848 då Zachary Taylor från partiet Whig valdes. Det är därför mycket chansartat att tippa på att ett annat parti än demokraterna eller republikanerna vinner valet. Det som möjligen skulle kunna tala för att en ”independent”, fristående, kandidat vinner är om väljarna vill se en republikan men inte vill ha Trump. Då kan någon av republikanerna som är kritisk till Trumpadministrationen, som till exempel William F. Weld, få stöd. Det är dock osannolikt eftersom de flesta amerikaner som lägger en missnöjesröst troligtvis röstar på det andra stora partiet, demokraterna i det här fallet.

Ganska goda chanser för innevarande president

Sedan 1789 har USA haft 58 presidentval. Under motsvarande period har den sittande presidenten lyckats bli omvald 16 gånger. Det innebär att i nästan 28 procent av valen blev innevarande president omvald. Det kan verka lite, men då ska man komma ihåg att statistiken även inkluderar alla de val då presidenten inte fick bli omvald, på grund av konstitutionen som begränsar antalet mandat i följd till två. Dessutom har alltid den sittande presidenten ett enormt försprång jämfört med andra kandidater. I närhistoria har det varit mer regel än undantag att den sittande presidenten blir omvald. Sist en amerikansk president inte lyckades bli omvald var 1992 då George H. W. Bush fick lämna plats åt Bill Clinton.

Den nuvarande presidenten är som bekant republikanen Donald Trump. Han har goda odds att bli omvald, men frågan är om det inte främst beror på svårigheten att i dagsläget förutse vilken eller vilka som kan komma att utmana honom. Trump är en kontroversiell figur. Han har själv meddelat att det inte kommer att bli svårt att bli omvald eftersom hans administration ”har gjort mer för USA än någon av föregångarna”. Det återstår att se om folket köper denna självgodhet och väljer om honom. Han har fått utstå stor kritik för bland annat den planerade muren mot Mexiko. Det är troligt att oddsen för kandidaterna – och därmed för vilket parti som vinner valet – kommer att skakas om rejält i samband med förvalen våren 2020.


>> KONTAKTA: INFO@BRAODDS.COM
<< TILLBAKA: STARTSIDAN

Fotboll
Champions League odds.
Allsvenskan 2020 odds.
Superettan 2020 odds.

Ishockey
SHL 2020/2021 odds.

Politik
Presidentvalet i USA 2020 odds.
bot_crop