Cykel Fotboll Golf Politik Sommar-OS Spelbolag Tennis Övriga sporter Övriga odds Gamla odds Slots Casino

Amerikansk fotboll odds

Amerikansk fotboll är en av världens största sporter

Amerikansk fotboll är med stor marginal den allra mest populära sporten i USA. Där kallas den så klart inte Amerikansk fotboll, utan går helt enkelt under benämningen football. Det som kännetecknar sporten är att det är en lagsport där två lag tävlar om att få en boll genom mål som finns på vardera sidan av en rektangulär spelplan. Ett vanligt återkommande påstående är att man helt enkelt måste uppleva Amerikansk fotboll för att förstå hur det hela fungerar i praktiken.

Även om sporten i stor utsträckning är besläktad med den brittiska sporten Rugby så har de två utvecklats i helt olika riktningar. Generellt sett så anses Amerikansk fotboll ha uppstått under den senare halvan av 1800-talet som en sorts collegesport. Det var vanligt förekommande att olika skolor tävlade mot varandra på mer eller mindre vänskapliga villkor. På den tiden så skiljde sig reglerna från vad vi kommit att förknippa med modern Amerikansk fotboll. Först under slutet mot 1800-talet så standardiserades reglerna. Den numera givna möjligheten att passa bollen är faktiskt en av de mer senare möjligheterna som tillfördes spelet. Men hur kommer det sig att sporten blev så pass enormt populär som den faktiskt numera är?

Professionell Amerikansk fotboll, till skillnad från collegesport, blev vanligt under 1900-talet. En stor anledning till att sporten kom att sträcka sig bortom sina rötter inom college var att det helt enkelt ansågs olagligt för studenter att ta emot pengar för att spela. När National Football League (NFL) inrättades 1920 så var det med det enskilda syftet att möjliggöra för spelare att delta under professionella förutsättningar. Under en kort period, fram till 1970, så konkurrerar liga med American Football League (AFL) som trots sitt stora publikstöd oftast ansågs vara hålla lägra nivå. Denna liga kom däremot att bli en del av NFL, som i skrivande stund är den endast och allra främsta liga för Amerikansk fotboll i USA. Varje år arrangeras Super Bowl där samtliga lag i NFL möter varandra för att vilka som presterar bäst. Det är helt enkelt svårt att särskilda Amerikansk fotboll från den amerikanska kulturen. Eftersom sporten har nära kopplingar till College så säkerställer fantaster att noggrant följare spelare genom hela karriären. Det gör att många amerikaner känner att sporten är viktig för den nationella samhörigheten. På senare tid har Amerikansk fotboll även spridit sig utanför Amerikas gränser och utövas numera i de flesta länder runt omkring i världen.

Amerikansk fotboll och betting

Bettingkulturen när det kommer till Amerikansk fotboll är väldigt omfattande. Så vanligt är det att det har beskrivit som något utav amerikans nationalsport. Särskilt vanligt förekommande är det under Super Bowl, som är Amerikas absolut sporta sportevenemang. Pengar satsas på allt ifrån vilken spelare som kommer att prestera bäst till vilka lag som kommer att ta hem segern. Även om sportsbetting haft en någorlunda tvivelaktig ställning i Amerika så har onlinesajter gjort mycket för att göra det hela rumsrent. Numera har man enorma möjligheter att satsa pengar under reglerade former.

Vi sammanställer oddsen på NFL här.