Eurovision Song Contest 2024 Amerikansk fotboll E-sport Fotboll Golf Ishockey Motorsport OS 2024 Poker Politik Schack Snooker Tennis Övriga sporter Övriga odds Gamla odds Casino

Statsminister Odds

Statsminister efter valet 2022?

    Högsta
odds
Lägsta
odds
Jimmie Åkesson20,0020,00
Smarkets
20,00

Vem blir statsminister efter valet?

Riksdagsvalet i Sverige 2022 kommer att äga rum söndagen den 11 september 2022 och då kommer Sveriges riksdag för mandatperioden 2022–2026 att väljas. Riksdagen väljer statsminister. Statsministern utser sedan i sin tur ministrarna i regeringen. Hur det går till och när olika steg i en regeringsbildning sker beror på valresultatet. Redan dagarna efter valet, då resultatet fortfarande är preliminärt, så kan sittande statsminister, Magdalena Andersson välja att avgå.

Enligt en artikel i Svenska Dagbladet från början av juni 2022, så var det 58 procents sannolikhet att Magdalena Andersson skulle bli statsminister om det var val i dag och det mot 42 procent för Ulf Kristersson. Det är en ganska liten skillnad mellan dem.

Måns Magnusson, docent i statistik vid Uppsala universitet har tillsammans med Jonas Wallin, docent i statistik vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet tagit fram en statisk modell för en guide över vem som vinner valet.  De har beräknat att Magdalena Andersson, med sitt nuvarande regeringsunderlag – S, MP, C och V skulle få 158 mandat, om det vore val idag. Det är en bra bit ifrån de 175 mandat som krävs för en majoritet i riksdagen.

Om det skulle vara ett riktigt stark val, så skulle det kunna ge henne 194 mandat, men det troligaste är att hon skulle landa på 176 mandat.

Ser vi till Ulf Kristerssons regeringsunderlag – M, KD, L och SD, så skulle han sannolikt kamma hem 173 mandat.

Vem blir Sveriges nästa statsminister 2022?

Rent traditionellt i svensk politik har det ju bara funnits två block. Det har varit vänstern och högern. Så är det än idag. Det är då de rödgröna och det är alliansen. Men sedan är det även ett faktum att Sverigedemokraterna (SD) har skapat sig ett alldeles eget block. Deras roll i valet 2022 kan därmed förändra en hel del. Då inte minst vem som blir Sveriges nästa statsminister.

Idag, i skrivande stund åtminstone, så finns det två tydliga kandidater till posten som statsminister. Det är att Magdalena Andersson sitter kvar som statsminister eller att Ulf Kristersson tar över. Han är ledare för Moderaterna, det parti som förväntas bli störst i Alliansen. Om högern vinner valet, så kan det vara han som ska bilda regeringen.

Men, det är även bra att ha i åtanke, att Lööf gått starkt med Centern samt att Jimmie Åkesson lurar ute på högerkanten med sitt SD. Så det kan bli en helt annan statsminister.

Avslutningsvis kan vi konstatera att kommande riksdagsval i september kommer bli ganska så spännande samt att den i nuläget är ganska oviss. De som är favoriter, det är Socialdemokraterna, följt av Moderaterna och sen Sverigedemokraterna.

Lägst chans har Liberalerna och Miljöpartiet, som båda kommer få kämpa för att komma på rätt sida av Riksdagsspärren på 4%.