E-sport Fotboll Handboll Ishockey Motorsport Poker Politik Snooker Trav Övriga sporter Övriga odds Gamla odds Casino

Vad är skälen till att antalet fotbollssupportrar fortsätter öka?

I takt med den ökade digitaliseringen har utbudet av olika sporter ökat. Människor har tack vare on-demand-teknik möjligheten att titta på sport närsomhelst och varsomhelst. Trots att utbudet blivit enormt har efterfrågan på sport och fotboll i synnerhet bara ökat. Fotbollen är fortfarande ohotad etta som världens största sport och i denna artikel tittar vi närmare på skälen till att stödet fortsätter öka.

Fotboll & Digitalisering

Digitaliseringen har revolutionerat samhället i grunden och har förändrat den vardagliga tillvaron för människan. Den mest märkbara förändringen är utvecklingen av mobiltelefonen. Idag är människor ständigt uppkopplade till Internet via sina mobiltelefoner och detta har även haft stora konsekvenser för fotbollen. Fram till början av 00-talet kunde man enbart titta på sitt favoritlag antingen på arenan eller om Tv sände just den matchen. Man kan konstatera att utbudet av sporten var betydligt mindre och därmed innefattade fotbollsmarknaden också mindre pengar och färre kommersiella inslag.

Fotbollsvärlden är idag starkt påverkad av Tv-rättigheter, sponsorer och online betting-företag som alla är självklara kommersiella inslag inom fotbollen. Bettingbolagen satsade stora resurser på att etablera sin verksamhet på digitala plattformar där man kan erbjuda konsumenterna Fotbolls odds och andra bettingmöjligheter. Bolagen har numera moderna mobilapplikationer och lättnavigerade hemsidor som möter fotbollssupportrars efterfråga på kvalitativ digital teknik.

Free photos of Audience

Fotbollens popularitet

Fotbollen har nått en status som innebär att sporten är ohotad som världen största. I Sverige uppger mer än 2 miljoner människor att man under året besökt minst en fotbollsmatch på plats. Den senaste VM-finalen 2018 mellan Frankrike och Kroatien sågs av hisnande 2 miljarder människor runt om i världen. Fotbollen en historia som sträcker sig bak till mitten av 1800-talet då fotbollen i dess nuvarande form började spelas. Sporten utvecklades och reglerna standardiserades i Storbritannien för att sedan spridas till resten av världen. I Sverige kom sporten i början av 1900-talet när brittiska sjömän presenterade fotbollen för svenskarna. Till en början utövades sporten mestadels bland studenter på svenska universitet för att sedan spridas över hela landet.

Skäl till att fotbollen fortsätter växa

Ett av de största skälen till fotbollens fortsatta expansion är att sporten är enkel att utöva. Alla människor på jorden, rik som fattig, har möjlighet att spela fotboll. Sporten kräver ingen dyr utrustning eller några komplicerade regler och dessa faktorer har inneburit att människor tidigt får upp ögonen för fotbollen.

Det fanns en tid när det enda sättet att följa sitt favoritlag var att se laget live. Med dagens utbud av fotboll kan man titta på i stort sett alla matcher som spelas i hela Europa och Tv-rättigheter har blivit en stor inkomstkälla för fotbollslagen när efterfrågan bara fortsätter växa.

Stämningen på matcherna är till stor del tack vara den passionerade supporterkultur som omger fotbollen. Det finns många människor som anpassar sina liv efter fotbollen och denna passion särskiljer fotbollen från andra sporter. I en svensk kontext är supporterkulturen stark i svensk fotboll där kvaliteten på allsvenskan inte är i proportion till den höga europeiska klass som supportrarna på de svenska arenorna levererar. Ett flertal lag i Allsvenskan har idag publiksnitt på över 20 000 människor per match, ett snitt som håller hög europeisk standard.