Eurovision Song Contest 2024 Amerikansk fotboll E-sport Fotboll Golf Ishockey Motorsport OS 2024 Poker Politik Schack Snooker Tennis Övriga sporter Övriga odds Gamla odds Casino

Svenska Cupen odds

Svenska Cupen

Vilka vinner Svenska Cupen 2023/2024?

    Högsta
odds
Lägsta
odds
Malmö F.F.1,501,29
Djurgården3,602,50
Bet365CoolbetSvenskaspelUnibet
1,501,401,291,35
2,502,953,603,00

Svenska Cupen

Fotboll är helt klart en av världens mest populära sporter. Den sortens fotboll som vi är vana vid att spela här har sitt ursprung i antikens Kina och Grekland. I mer än två tusen år har olika variationer av fotboll spelats i de flesta av världens civilisationer. För Sveriges del började sporten att spelas under den senare halvan 1800-talet. Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) grundades 1904 och har sedan dess varit det största inhemska idrottsförbundet grundat för en särskild sport. De arrangerar årligen Svenska cupen i fotboll. Det är en herrturnering för klubblag och har traditionellt sett baserats på det olympiska utslagssystemet. Det systemet innebär att ett lag som förlorar en match tappar möjligheten att vinna hela tävlingen. Lag som vinner går istället vidare och får till slut möjligheten att ta hem segern. Inför senaste cupen skedde däremot vissa förändringar i detta upplägg.

Svenska cupen i fotboll

Svenska cupen i fotboll har nu arrangerats årligen sedan 1944. Vinnarlaget får möjligheten att kvalificera till Europa League och tilldelas även den kända vandringspokalen Gustav VI Adolfs pokal. De som får möjlighet att delta i tävlingen är lag från Allsvenskan, superettan och diverse lag i lägre divisioner. Under lång tid har Svenska cupen i fotboll präglats av vacklande publikintresse, låga tittarsiffror, dålig ekonomi och allmänt oklar framtid. För att försöka vända på detta spelades den senaste cupen med ett lite annorlunda upplägg. Istället för direktutslagning spelades den då med gruppspel som även sträckte sig över hösten och våren.

I första omgången spelar lagen från de lägre divisionerna. De konkurrerar om att gå vidare för att då spela mot de högre divisionerna. Under andra omgången spelar de som har gått vidare mot lag från allsvenskan och superettan. Efter det följer gruppspel där tre matcher per lag avgör huruvida de går vidare till kvartsfinalerna. I kvartsfinalerna spelar lagen om att gå vidare till final. Detta har visat sig vara avsevärt mycket mer populärt och publikstödet har nu förbättrats.