Cykel E-sport Fotboll Golf Handboll Ishockey Motorsport Poker Politik Snooker Trav Övriga sporter Övriga odds Gamla odds Casino

Dags för Sverige att briljera i handboll

Vi går mot kallare tider och det betyder att det är dags att slå på teveapparaterna och titta på handboll. I vinter väntar två stora mästerskap, ett innan årsskiftet och ett strax efter. Först ut är damernas EM, följt av herrarna VM. Sverige finns representerat i båda mästerskapen.

EM 2020 i Norge/Danmark

Mellan den 3 och 20 december kommer det att spelas EM i handboll för damer. Arrangörskapet kommer att delas upp mellan supernationerna Norge och Danmark. Norge har vunnit flest VM-guld. Totalt har de blivit världsmästare sju gånger sedan det första mästerskapet arrangerades 1994. Efter dem följer Danmark med tre titlar. Sverige hamnade i en tuff grupp och kommer först ut att möta Ryssland, Tjeckien och Spanien. Enligt spelbolagen, som rapporterar om odds och liveodds på handboll, är damlandslagets oddschanser att ta sitt första VM-guld 31.00. Norge är förhandsfavoriter med oddset 2.20.

EM-matcherna kommer att fördelas mellan Fredrikshamn, Herning och Trondheim. Svenskorna kommer att spela sitt gruppspel i Fredrikshamn. Om de tar sig vidare till huvudrundan kommer de att fortsätta att spela i Danmark, men i Herning. Kvartsfinalerna, semifinalerna och finalen kommer att spelas i norska Trondheim.

Landslaget står inför en tuff höst och flera spelare är borta på grund av olika anledningar. Hela fem spelare är skadade, varav tre har råkat ut för korsbandsskador. En ljusglimt är att Isabell Gulldén är tillbaka. Hon har inte spelat i landslaget sedan 2019. Detsamma gäller Johanna Westberg och Johanna Bundsen. Förbundskaptenen Tomas Axnér kommer även att testa flera debutspelare under hösten, för att se om de kan hjälpa landslaget att klättra i mästerskapssammanhang. Det finns en viss press på landslaget. Senaste gången grannationerna arrangerade ett EM var 2010. Då tog sig de svenska damerna till final mot Norge. Norskorna tog guldet och svenskorna fick silvret.

EM 2020 kommer att sändas av Viasat.

VM 2021 i Egypten

Efter damernas EM dröjer det inte länge innan det är dags för nästa stora mästerskap. Mellan den 13 och 31 januari kommer herrarna att spela sitt världsmästerskap i Egypten. Det är första gången som 32 nationer kommer att delta, jämfört med tidigare 24. Sverige hamnade i samma grupp som värdnationen, nämligen grupp G. Där hamnade även Tjeckien och en nation från Sydamerika, som ännu inte har spelat sitt kval. Vilken nation det blir kommer att bli klart i slutet av november.

Danmark är regerande världsmästare från 2019. Sverige slutade då på en tung femteplats. Enligt förbundskaptenen, Glenn Solberg, är han varken nöjd eller missnöjd med lottningen. Det hade kunnat vara värre och det hade kunnat vara enklare. På pappret bör de ta sig vidare till mellanrundan och sedan mot kvartsfinalerna. Om Sverige skulle ta sig till finalen skulle det vara första gången på 20 år. Sist Sverige spelade i VM-final var 2001. Då tog de silvret, efter en förlust mot Frankrike.

VM 2021 kommer också att sändas av Viasat.

Sverige har inte gjort sina bästa resultat i handbollsmästerskap på senare år, varken på herr- eller damsidan. Kanske kan det bli annorlunda nu när ett nytt decennium har börjat. Kanske kan 20-talet bli årtiondet då Sverige återigen utmärker sig som en av världens främsta handbollsnationer.