Basket E-sport Fotboll Golf Ishockey Motorsport Poker Politik Schack Snooker Spelbolag Tennis Trav Övriga sporter Övriga odds Gamla odds Slots Casino

Stavhopp herrar VM i friidrott 2019 Odds

Vem vinner stavhopp herrar vid VM i friidrott 2019?

    Högsta
odds
Lägsta
odds
Odds Coming Soon
Bet365

Stavhopp

Friidrottsgrenen stavhopp går ut på att man har en stav och med denna stav hoppa över en ribba som är placerad högt upp. Den som ska göra hoppet tar ansats med staven pekande upp i luften. När hopparen närmar sig stavgropen så sänks staven ner. Man måste träffa rätt i denna grop, annars kan man skada sig. Det moderna stavhoppet uppkom i Tyskland, runt 1850. Från början var det en gymnastisk övning som infördes av Friedrich Ludwig Jahn och Johann Christoph Friedrich GutsMuths. Denna gren har funnits med i OS sedan 1986.

Tidigare rekord

Stavhopp har utvecklats genom åren tekniskt sätt och främst då vad det gäller staven. Den har bytt material flera gånger. 1961 kom staven i glasfiber. Det var då man kunde höja världsrekordet från 4,78 till 5,41 meter. Under 1980-talet sedan så kom det en våg med mer höjningar av rekordet. Det gällande världsrekordet i stavhopp (för herrar) noterades av fransmannen Renaud Lavillenie 15 februari 2014, återigen i Donetsk.

Svenska deltagare

En deltagare har tagits ut i stavhopp och det är Armand Duplantis. Han är född 1999 och är en svens-amerikansk stavhoppare. Han har dubbla medborgarskap och tävlar för Sverige. Duplantis har svenskt rekord och juniorvärldsrekord i stavhopp med 6,05 meter, satt den 12 augusti 2018 på EM i Berlin. Vid VM 2017 i London tog han till final efter att ha klarat 5,70 m varefter han till slut hamnade på nionde plats med 5,50 m. Han anses som ett stort medaljhopp i VM.

Följ VM i TV

VM i friidrott äger rum mellan den 28 september och 6 oktober på Khalifa International Stadium i Doha i Qatar. Du kan se alla direktsändningar via SVT. På deras sida hittar du vilka dagar och tider som gäller för de olika grenarna.